
Lesný zázrak (Černicová kocka - ostružinová kostka)
Plody lesa, čierny elixír života a ešte aj fajný - čo dodať 🙂
Ingrediencie
- Piškóta korpus
- 6 vajec
- 150 g polohrubej múky
- 150 g kryštálový cukor
- 1 prášok do pečiva alebo 1 PL vínny kameň
- Černicová vrstva:
- 1,5 litra černíc
- 250 g cukru Nie je to veľa - NAOZAJ
- 2 x červená želatína DR Oetker s Agarom
- Šľahačková vrstva
- 2 x250ml smotany na šľahanie
- 2 x vanilkový cukor
- 1 x stužovač do šľahačky
- 3-4 PL černicovej šťavy z druhej vrstvy bez želatiny
Inštrukcie
-
Korpus (cca 28*42cm):
-
Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Polka cukru k bielkam, polka k žĺtkom. Z bielkov vyšľaháme hustý sneh a zo žĺtkov hustý svetlý krém.
-
Zmiešame dokopy, pridáme múku a prášok do pečiva a stierkou jemne, ale dôkladne zamiešame. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov presne 20 minút.
-
ˇ4ernice dáme variť s cukrom. Keď sa zohrejú na teplotu prsta (37-38 stupňov, tak ich ponorným mixérom rozmixujeme a ďalej varíme.
-
Necháme nej takmer vrie - rozpustí sa nám cukor a precedíme cez kovové sitko - je to trošku prasnejšie, ale za 5-10 minút máme niečo cez liter kvalitnej šťavy - odoberieme 3-4 PL do poslednej vrstvy na prifarbenie.
-
Pridáme Želatinu, necháme prejsť varom a vylejeme na vychladnutý korpus. Necháme dôkladne vychladnúť a tým aj stuhnúť.
-
Smotanu pred šľahaním dáme na 20 minút do mrazničky (lepšie sa nám bude šľahať).
-
Pridáme k nej cukor a vyšľaháme do hustej šľahačky. Keď už sa nám bude vytvárať pekná šľahačka, pridáme stužovať a šľaháme do želanej konzistencie. nakoniec pridáme odloženú černicovú šťavu a tá šľahačke dodá farebný tón a vylepší jej chuť.
-
Natrieme na stuhnutú černicovú vrstvu a necháme vychladnúť ešte tak hodinku-dve.
-
Krájame na kocky a zdobíme čerstvou černicou a mätou.