Kivi koláč
Nič zložité... trošku pečenia, trošku varenia a potom už len chladenie a mlsanie 🙂
Ingrediencie
  • Korpus:
  • 4 vajíčka
  • 1 PL kakao
  • 100 g cukru
  • 100 g PH múka
  • 1 PL prášok do pečiva ja som použil vínny kameň
  • štipka soli
  • Stred
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 2 PL kryštálový cukor
  • 1 žltá cukrárska želatína + 2 PL cukru + 2 dl vody S AGAROM
  • Kivi vrstva
  • 750 g očistených a nakrájaných kivi
  • 200 ml vody
  • 200 g kryštálový cukor
  • 2 sáčky červenej cukrárskej želatíny S AGAROM
Inštrukcie
  1. KORPUS:
  2. vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Cukor dáme pol tam a pol tam. Zo bielkov vyšľaháme pevný sneh, zo žĺtkov hustý svetlý krém. Žĺtkový krém pridáme ku snehu a máme vajíčkový krém.
  3. Sypké ingrediencie spolu vymiešame a pridáme k vajíčkovej pene, jemne stierkou vymiešame a vylejeme na papierom vystlaný plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov zhruba 20 minút. Necháme vychladnúť a následne odstránime papier.
  4. STRED:
  5. Najprv zmiešame želatinu s prislúchajúcim cukrom a vodou a uvaríme (privedieme do varu) - necháme vychladnúť na teplotu prsta, alebo aj trošku menej.
  6. Teraz vyšľaháme šľahačku zo smotany a cukru a pridáme vychladnutú želatínovú zmes. Vylejeme na korpus a necháme stuhnúť želatinu (môže to trvať aj niekoľko hodín).
  7. VRCH:
  8. Kivi očistíme a nakrájame na menšie kúsky tak 5-7mm. Zalejeme vodou (2 dl) pridáme cukor a želatinu a uvaríme (privedieme do varu). Necháme vychladnúť na teplotu prsta, alebo aj trošku menej. Vylejeme na stuhnutú vrstvu a znova necháme vychladnúť - postup už viete.
Poznámky k receptu

UPOZORNENIE: Ja používam želatinu extra silnú s AGAROM - dá sa bežne kúpiť žltá a červená. Táto sa dá variť. Dobre si pozrite, akú želatinu použijete - nie každá sa môže variť, niektorá len dobre zohriať (50-60 stupňov).