Kivi koláč
Nič zložité... trošku pečenia, trošku varenia a potom už len chladenie a mlsanie 🙂
Ingrediencie
- Korpus:
- 4 vajíčka
- 1 PL kakao
- 100 g cukru
- 100 g PH múka
- 1 PL prášok do pečiva ja som použil vínny kameň
- štipka soli
- Stred
- 500 ml smotana na šľahanie
- 2 PL kryštálový cukor
- 1 žltá cukrárska želatína + 2 PL cukru + 2 dl vody S AGAROM
- Kivi vrstva
- 750 g očistených a nakrájaných kivi
- 200 ml vody
- 200 g kryštálový cukor
- 2 sáčky červenej cukrárskej želatíny S AGAROM
Inštrukcie
-
KORPUS:
-
vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Cukor dáme pol tam a pol tam. Zo bielkov vyšľaháme pevný sneh, zo žĺtkov hustý svetlý krém. Žĺtkový krém pridáme ku snehu a máme vajíčkový krém.
-
Sypké ingrediencie spolu vymiešame a pridáme k vajíčkovej pene, jemne stierkou vymiešame a vylejeme na papierom vystlaný plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov zhruba 20 minút. Necháme vychladnúť a následne odstránime papier.
-
STRED:
-
Najprv zmiešame želatinu s prislúchajúcim cukrom a vodou a uvaríme (privedieme do varu) - necháme vychladnúť na teplotu prsta, alebo aj trošku menej.
-
Teraz vyšľaháme šľahačku zo smotany a cukru a pridáme vychladnutú želatínovú zmes. Vylejeme na korpus a necháme stuhnúť želatinu (môže to trvať aj niekoľko hodín).
-
VRCH:
-
Kivi očistíme a nakrájame na menšie kúsky tak 5-7mm. Zalejeme vodou (2 dl) pridáme cukor a želatinu a uvaríme (privedieme do varu). Necháme vychladnúť na teplotu prsta, alebo aj trošku menej. Vylejeme na stuhnutú vrstvu a znova necháme vychladnúť - postup už viete.
Poznámky k receptu
UPOZORNENIE: Ja používam želatinu extra silnú s AGAROM - dá sa bežne kúpiť žltá a červená. Táto sa dá variť. Dobre si pozrite, akú želatinu použijete - nie každá sa môže variť, niektorá len dobre zohriať (50-60 stupňov).