Recept

Niektoré koláče sú lepšie, ako iné. A aróma bazy ma vždy dostane do lesa, na lúky a je mi fain 🙂

Zloženie:

KORPUS:
4 vajcia
100g cukru
100g PH múka
1x prášok do pečiva (nahradí ho vínny kameň)
1x vanilkový cukor

BAZOVÁ VRSTVA:
4 ks vanilkovo tvarohový dezert Sweetelo Pilos (Lidl)
250 ml smotana na šľahanie
1 žltá želatina (najlepšia prášková s AGAR-om)
1 dl kvalitný bazový sirup (domáci, alebo Kaufland)
250g malín

TOPING:
250g cukor
250ml smotana na šľahanie
za hrsť mierne rozdrvených SOLENÝCH arašidov

Postup:

Korpus:
Vajíčka rozdelíme. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do hustej svetlej peny. Bielky s druhou polkou do bielkového snehu. Opatrne zamiešame ostatné suroviny a celú hmotu rozdelíme na dve polovice. Do jednej pridáme 1 PL preosiateho kakaového prášku a jemne, no dôkladne premiešame. Do stredu papierom vystlanej formy vylejeme tretinu svetlého cesta. Do tohoto cesta (do jeho stredu) vylejeme tretinu kakaového cesta. Svetlé cesto sa nám tak trošku roztlačí na kraje. Takto pridávame striedavo vždy do stredu raz jedno, raz druhé cesto, kým tam nebude všetko. Trošku utrasieme a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Necháme vychladnúť.

BAZOVÁ VRSTVA:
Sirup zmiešame so smotanou, pridáme želatinu a zahrievame kým sa nám všetka želatina nerozpustí. Ak použijete tú s Agarom, nemusíte sa báť vyššej teploty, no ak použijete klasickú, nesmie zovrieť, lebo potom nebude držať. Keď sa rozpustí želatína, dôkladne primiešame tvarohový dezert (rýchlo) a do hotovej zmesi nasypeme a jemne zamiešame maliny (jahody, černice, čučoriedky, čokoľvek). Necháme vychladnúť a stuhnúť niekoľko hodín.

TOPING:
cukor v kvalitnom hrnci necháme skaramelizovať (roztopiť) a opatrne – jemne a pomaly prilejeme smotanu na šľahanie. Necháme prejsť varom a pridáme arašidy. Odstavíme – hotovo – necháme tiež vychladnúť. Polievame už naservírované porcie – nie celý koláč.

UPOZORNENIE:
Po zovretí smotany v TOPINGU už ďalej nesmiete variť, lebo z karamelu sa stane štolverka ;-). Rýchlo pridajte oriešky a finito.