Rugelach - sladké plnené židovské pečivo
Sladké rožky bez droždia, tradičné židovské pečivo.
Ingrediencie
  • Cesto: 226 gramov čerstvého masla pokrájaného na kocky
  • 226 gramov krémového smotanového syra
  • 62,5 ml kyslej smotany
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 lyžice cukru krupica
  • 500 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • Náplň:
  • 375 ml vlašských orechov /1 a pol šálky a 250 ml/
  • 375 ml čokolády na varenie pokrájanej na kocky
  • 125 ml domácej jahodovej zaváraniny/ čučoriedkovej/ malinovej
  • 1 lyžička rumu
  • 125 ml hnedého cukru
  • na potretie:
  • 1 vajce
  • 1 lyžica studenej vody
  • 62,5 ml cukru krupica
  • 1,5 lyžičky mletej škorice
Inštrukcie
  1. Do misy dáme kyslú smotanu, smotanový krémový syr, čerstvé maslo pokrájané na kocky, spolu vymiešame na hladký krém, ku ktorému pridáme cukor krupica, soľ, hladkú múku extra špeciál a v robote vymesime na hladké nelepivé cesto, kým sa cesto nespojí a neoddeľuje od stien nádoby.
  2. Cesto dáme na jemne pomúčenú dosku, ešte ho premiesime rukami, vytvarujeme z neho valec, rozdelíme na 4 časti, z každej časti spravíme bochníček, ktorý zabalíme do fresh folie a odložíme na noc odpočívať do chladničky.
  3. Ráno jeden bochníček vyberieme z chladničky, dáme ho na pomúčenú dosku, pomúčime jemne aj valček a cesto rozvaľkáme od stredu smerom k okrajom za stáleho otáčania do kruhu na hrúbku asi 2 až 3 mm, ak sa nám rozstrapkajú trocha okraje, to vôbec nevadí, s cestom sa výborne pracuje.
  4. Teraz vezmeme rozovieraciu tortovú formu, odstránime jej dno a obvodom formy vykrojíme z cesta pekný pravidelný kruh s hladkými okrajmi, ktoré obídeme ostrým nožom a odstránime odkrojené zvyšky cesta. Použila som tortovú formu o priemere 26 cm.
  5. Predtým pripravíme náplň, do sekáčika dáme na kocky rozdelenú čokoládu, celé vlašské orechy, ktoré sme predtým na panvici opražili na sucho a nechali vychladnúť, pridáme domácu jahodovú zaváraninu, hnedý cukor a rum, všetko spolu na hrubo rozsekáme, čím máme náplň do Rugelach hotovú.
  6. Na kruh cesta nanesieme rovnomerne pripravenú náplň, najlepšie ide rozotieranie dlaňou, náplň uhladíme do tenšej vrstvy dlaňami, pričom ponecháme na obvode asi 2,5 cm voľný pás cesta. Kruh cesta s náplňou rozdelíme ostrým nožom na 8 rovnakých trojuholníkov, každý trojuholník zvinieme od širšej časti ku špičke a máme Rugelach v tvare rohlíka. Rovnako postupujeme s ostatnými bochníkmi cesta, ked ich postupne vyberieme z chladničky.
  7. Rugelach prenesieme na plech s teflónovou fóliou, potrieme ich zmesou vajca vyšľahaného s vodou, cukrom krupica a s mletou škoricou, vložíme piecť do rúry, vyhriatej na 190 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom. Pečieme asi 20 až 25 minút,kým bude povrch peknej zlato - hnedej farby.
  8. Upečené Rugelach necháme vychladnúť na mriežke. Rugelach servírujeme na podnose k dobrej presso kávičke, je to vynikajúce sviatočné sladké pohostenie pre návštevy, na povrchu príjemne chrumkavé, vo vnútri mäkkučké s viacerými stočenými vrstvami cesta s úžasne chutnou sladkou náplňou z čokolády, jahôd a orechov, prevoňané rumom a škoricou.
  9. Najlepšie chutia vlažné. Rugelach je sviatočné židovské sladké pečivo s rôznymi chutnými náplňami, je mimoriadne obľúbené nielen medzi Židmi, ale i na celom svete. Tradične sa pripravuje na významné židovské sviatky ako napr. na Chanuka - židovské Vianoce, Roš -hašana, čo je židovský Nový rok, tiež na sviatok Shavuot, ale môžu sa upiecť aj po celý rok.
  10. Cesto v zložení sa môže v niečom odlišovať u Rugelach, v závislosti od oblasti obývanej Židmi, v tomto recepte je cesto
  11. Amerických Židov, ktorí si zvolili ako základ od Jidiš východoeurópskych Židov cesto na Kipferl, pôvodne tento názov znamená v preklade rohlíky, v ktorých je aj čerstvé droždie, kým cesto na Rugelach je bez droždia.