Rugelach - sladké plnené židovské pečivo
Sladké rožky bez droždia, tradičné židovské pečivo.
Ingrediencie
- Cesto: 226 gramov čerstvého masla pokrájaného na kocky
- 226 gramov krémového smotanového syra
- 62,5 ml kyslej smotany
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžice cukru krupica
- 500 gramov hladkej múky extra špeciál 00
- Náplň:
- 375 ml vlašských orechov /1 a pol šálky a 250 ml/
- 375 ml čokolády na varenie pokrájanej na kocky
- 125 ml domácej jahodovej zaváraniny/ čučoriedkovej/ malinovej
- 1 lyžička rumu
- 125 ml hnedého cukru
- na potretie:
- 1 vajce
- 1 lyžica studenej vody
- 62,5 ml cukru krupica
- 1,5 lyžičky mletej škorice
Inštrukcie
-
Do misy dáme kyslú smotanu, smotanový krémový syr, čerstvé maslo pokrájané na kocky, spolu vymiešame na hladký krém, ku ktorému pridáme cukor krupica, soľ, hladkú múku extra špeciál a v robote vymesime na hladké nelepivé cesto, kým sa cesto nespojí a neoddeľuje od stien nádoby.
-
Cesto dáme na jemne pomúčenú dosku, ešte ho premiesime rukami, vytvarujeme z neho valec, rozdelíme na 4 časti, z každej časti spravíme bochníček, ktorý zabalíme do fresh folie a odložíme na noc odpočívať do chladničky.
-
Ráno jeden bochníček vyberieme z chladničky, dáme ho na pomúčenú dosku, pomúčime jemne aj valček a cesto rozvaľkáme od stredu smerom k okrajom za stáleho otáčania do kruhu na hrúbku asi 2 až 3 mm, ak sa nám rozstrapkajú trocha okraje, to vôbec nevadí, s cestom sa výborne pracuje.
-
Teraz vezmeme rozovieraciu tortovú formu, odstránime jej dno a obvodom formy vykrojíme z cesta pekný pravidelný kruh s hladkými okrajmi, ktoré obídeme ostrým nožom a odstránime odkrojené zvyšky cesta. Použila som tortovú formu o priemere 26 cm.
-
Predtým pripravíme náplň, do sekáčika dáme na kocky rozdelenú čokoládu, celé vlašské orechy, ktoré sme predtým na panvici opražili na sucho a nechali vychladnúť, pridáme domácu jahodovú zaváraninu, hnedý cukor a rum, všetko spolu na hrubo rozsekáme, čím máme náplň do Rugelach hotovú.
-
Na kruh cesta nanesieme rovnomerne pripravenú náplň, najlepšie ide rozotieranie dlaňou, náplň uhladíme do tenšej vrstvy dlaňami, pričom ponecháme na obvode asi 2,5 cm voľný pás cesta. Kruh cesta s náplňou rozdelíme ostrým nožom na 8 rovnakých trojuholníkov, každý trojuholník zvinieme od širšej časti ku špičke a máme Rugelach v tvare rohlíka. Rovnako postupujeme s ostatnými bochníkmi cesta, ked ich postupne vyberieme z chladničky.
-
Rugelach prenesieme na plech s teflónovou fóliou, potrieme ich zmesou vajca vyšľahaného s vodou, cukrom krupica a s mletou škoricou, vložíme piecť do rúry, vyhriatej na 190 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom. Pečieme asi 20 až 25 minút,kým bude povrch peknej zlato - hnedej farby.
-
Upečené Rugelach necháme vychladnúť na mriežke. Rugelach servírujeme na podnose k dobrej presso kávičke, je to vynikajúce sviatočné sladké pohostenie pre návštevy, na povrchu príjemne chrumkavé, vo vnútri mäkkučké s viacerými stočenými vrstvami cesta s úžasne chutnou sladkou náplňou z čokolády, jahôd a orechov, prevoňané rumom a škoricou.
-
Najlepšie chutia vlažné. Rugelach je sviatočné židovské sladké pečivo s rôznymi chutnými náplňami, je mimoriadne obľúbené nielen medzi Židmi, ale i na celom svete. Tradične sa pripravuje na významné židovské sviatky ako napr. na Chanuka - židovské Vianoce, Roš -hašana, čo je židovský Nový rok, tiež na sviatok Shavuot, ale môžu sa upiecť aj po celý rok.
-
Cesto v zložení sa môže v niečom odlišovať u Rugelach, v závislosti od oblasti obývanej Židmi, v tomto recepte je cesto
-
Amerických Židov, ktorí si zvolili ako základ od Jidiš východoeurópskych Židov cesto na Kipferl, pôvodne tento názov znamená v preklade rohlíky, v ktorých je aj čerstvé droždie, kým cesto na Rugelach je bez droždia.