
Madarská Vienetta
Táto Vienetta sa takto pripravuje v madarských domácnostiach, jej príprava je veľmi jednoduchá a výsledok je fantastický, striedajú sa vrstvy lahodného mrazeného krému s chrumkavou čokoládou.
Ingrediencie
- 500 ml extra krémovej Tortovej šľahačky
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- 100 gramov horkej čokolády na varenie
- forma na biskupský chlebíček o veľkosti 33 x 11 x 7 cm
- obojstranný teflonový papier na pečenie podľa potreby
- potravinárska fixka
- alobal podľa potreby
Inštrukcie
-
Na teflonový pečiaci papier potravinárskou fixkou nakreslíme 2x obdlžnik o veľkosti dna formy na biskupský chlebíček, sem budeme nanášať rozpustenú čokoládu.
-
Do hrnca nalámeme na kocky horkú čokoládu na varenie, môžete však použiť aj mliečnu a bielu čokoládu a potom jednotlivé vrstvy čokolády vo Vienette striedať.
-
Formu na biskupský chlebíček vypláchneme studenou vodou a vystelieme alobalom tak, aby okraje prevísali cez formu, alobal pritlačíme k stenám formy, aby dobre priľahol ku stenám.
-
Môžete použiť inú formu podľa vášho výberu a chuti, moja forma má rozmery 33 x 11 x 7 cm. Nad vodným kúpeľom nad parou rozpustíme čokoládu.
-
Rozpustenú čokoládu pomocou polievkovej lyžice rozotrieme na predkreslené obdĺžniky na teflónovom papieri, netreba sa stresovať, ak obdĺžnik nebude po okrajoch ukážkovo ostrý, zakryje ho ľadový krém.
-
Odložíme na 1 minútu do mrazničky, aby dobre stuhol. Po vybratí ide ľahučko oddeliť tenučký plát čokolády, preto treba čokoládu nanášať na obojstranný teflonový pečiaci papier, ktorý dostať kúpiť v hypermarketoch.
-
Do šľahacej nádoby dáme práškový cukor, každý dá podľa svojej chuti, aký sladký chce mať krém, ja som dala 3 lyžice, pre diabetikov môžete použiť vhodné umelé sladidlo miesto cukru, aj diabetici môžu maškrtiť v tejto horúčave.
-
Použijeme extrakrémovú Tortovú šľahačku, lebo zabezpečuje pri mrazení vznik rovnomernej konzistencie ľadového krému bez toho, aby ho pri mrazení bolo treba premiešavať
-
Môžete použiť aj 33% - tnú smotanu na šľahanie alebo šľahačku v prášku Dr. Oetker, pripraviť ju podľa návodu na obale, potom treba použiť 3 balenia. Tortovú šľahačku kúpite v hypermarketoch a je cenovo výhodnejšia ako iné šľahačky. Dobre vychladenú šľahačku poriadne premiešame s práškovým cukrom,
-
Tortová šľahačka je vyšľahaná elektrickým šľahačom za 2 a 1/2 minúty do tuha, má oveľa hustejšiu a doslova krémovú konzistenciu, než iné šľahačky. Na spodok formy nanesieme polievkovou lyžicou hotovú šľahačku, povrch uhladíme chrbtom lyžice tak, aby bol hladký.
-
Z mrazničky vyberieme zmrznutú čokoládu, tenučký plátok čokolády sa dá ľahučko oddeliť z papiera a položíme ho na šľahačku, do ktorej ho prstami zľahka vtlačíme, zvyšok čokolády zatiaľ vrátime späť do mrazničky, aby sa v tomto teple nezačala topiť. Na čokoládu nanesieme ďalšiu vrstvu šľahačky, položíme druhý plát čokolády a poslednú vrstvu šľahačky. Tieto vrstvy môžete opakovať podľa toho, akú vysokú Vienettu chcete mať vo výsledku.
-
Pozakrývame jemne zo strán prevísajúcim alobalom a odložíme naplnenú formu hajať na 24 hodín do mrazničky, nič viac s tým už netreba robiť. Po tejto dobe dobrotku vyberieme z mrazáku, necháme asi 3 minúty povoliť pri izbovej teplote, otvoríme alobal a vyklopíme ju na podnos.
-
Vrch Vienetty ozdobíme zvyškom rozpustenej čokolády. 0strým nožom namočeným v teplej vode pokrájame asi na 1,5 cm hrubé pláty, na obrázku krásne vidieť štruktúru a striedanie čokolády s krémom.
-
Ak vám zvýšila tuhá šľahačka, môžete ozdobiť ešte Vienettu ako tortu, ja až taká šikuľka nie som, je to však veľmi efektné. Pokrájanú Vienettu ihned servírujeme.
-
Príprava tejto mrazenej lahôdky doma je neuveriteľne jednoduchá a výsledok je fantastická, určite zvládne každý z Vás, je oveľa kvalitnejšia ako tá kúpená Vienetta z obchodu, neobsahuje žiadne éčka a je aj nepomerne lacnejšia, v tejto domácej
-
Vienette sa strieda vrstva lahodného mrazeného ľadového krému s chutnou chrumkavou čokoládou, odporúčam bez obáv vyskúšať túto maškrtu.