Garam masala
Veľmi aromatická indická zmes, používaná hlavne pri grilovaní a pečení.
Ingrediencie
- 20 g rímskej rasce
- 20 g celého čierneho korenia
- 20 g celej škorice
- 5 g koriandrových semien
- 15 g hnedého kardamónu
- 10 g klinčekov
- 1 muškátový oriešok nastrúhať - nepražiť
- 10 g sušeného bobkového listu
- soľ
- sušený zázvor
- badián
- fenikel
- listy škoricovníka
- ...
Inštrukcie
-
Všetky ingrediencie treba opražiť na SUCHEJ panvici. Niekto to robí naraz, ale je odporúčam každú surovinu zvlášť, lebo len tak môžete dosiahnuť optimálne opraženie a uvoľnenie arómy.
-
Opražíme si teda každú zložku. Kardamón pražíme spolu s tobolkou, ale do zmesy korenia pôjdu len zrnká, kroré sú v tobolke. Všetko opražíme tak, aby sa začalo sfarbovať a keď sa uvoľní aróma, vysypeme to na taniek a necháme všetko vychladnúť.
-
Pomelieme na kávovom mlyčeku, alebo rozmixujeme mixerom (nože) na prach.
-
Pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriečok a uskladňujeme bez prístupu svetla a vlhkosti, nie však dlhšie, ako 2 mesiace.
Poznámky k receptu
Týmto korením môžeme ochutiť jogurty na prípravu marinád, zeleninu a mäso pri grilovaní a pečení.