Koláč Leopard
Veľmi chutný a efektný kysnutý koláč vhodný na sladké raňajky.
Ingrediencie
- základné nezafarbené cesto 25 gramov maizeny /kukuričný škrob/
- 250 ml studeného mlieka
- 50 gramov čerstvého masla
- 375 gramov hladkej múky extra špeciál 00
- 3,5 gramov sušeného droždia
- 75 gramov práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- svetlé kakaové cesto:
- 1/4 - tina základného nezafarbeného cesta
- 5 gramov holandského kakaa
- 5 ml studeného mlieka
- 1 lyžička práškového cukru
- tmavé kakaové cesto:
- 1/4 - tina svetlého nezafarbeného cesta
- 15 gramov holandského kakaa
- 1 lyžica studeného mlieka
- 1 lyžica práškového cukru
- na potretie koláča:
- 1 lyžica studeného mlieka
Inštrukcie
-
V studenom mlieku rozmiešame kukuričný škrob do hladka, aby v ňom neboli žiadne hrudky, na miernom plameni za stáleho miešania uvaríme na hustú kašu, vypneme plameň a v uvarenej horúcej kaši rozpustíme za stáleho miešania čerstvé maslo zbytkovým teplom.
-
Zmes necháme úplne vychladnúť. Do misy robota dáme preosiatu múku premiešanú so soľou, vanilkovým cukrom, cukrom, droždím, pridáme mliečnu kašu s rozpusteným maslom a v robote pomocou miesiacich hákov vymiesime hladké lesklé hodvábne cesto, vyberieme cesto na dosku, vytvarujeme z neho bochník, ktorý rozdelíme na polovicu.
-
Polovicu cesta dáme do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť - asi 2 hodiny, to bude svetlé nezafarbené cesto..
-
Druhú polovicu cesta rozdelíme nožom na dve polovice = 2 štvrtiny, do prvej štvrtiny cesta pridáme 5 gramov kakaa, 5 ml studeného mlieka a 1 lyžičku cukru, všetko spolu vymiesime do hladka, vytvarujeme bochník - to bude svetlé kakaové cesto.
-
Do druhej štvrtiny cesta pridáme 15 gramov kakaa, 1 lyžicu studeného mlieka, 1 lyžicu cukru a tiež vymiesime do hladka - to bude tmavé kakaové cesto.
-
Obe kakaové cestá vytvarujeme do bochníka a dáme každý bochník cesta zvlášť do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť - tiež asi 2 hodiny. Každý vykysnutý bochník rozdelíme na 7 približne rovnakých častí, spravíme z nich malé bochníky.
-
Každý bochníček rozšúľame dlaňami na šúľky o dĺžke asi 20 cm. Zo šúľkov svetlého nezafarbeného cesta a svetlého kakaového cesta rozvaľkáme ovál o uvedenej dĺžke.
-
Každý šúľok tmavého kakaového cesta zabalíme na tesno do svetlo kakaového oválu a potom zabalíme na tesno ešte do oválu zo svetlého nezafarbeného cesta. Formu na biskupský chlebíček vystelieme pečiacim papierom, na spodok vložíme 3 zabalené šúľky, na ktoré rozložíme 4 zabalené šúľky cesta - týmto vytvoríme vzor Leopard.
-
Povrch potrieme studeným mliekom a vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, pečieme 40 až 45 minút. Upečený leopardí koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke, vychladnutý koláč pokrájame na porcie.
-
Podávame s čerstvým maslom, Nutellou alebo domácim lekvárom k horúcemu kakau alebo k čaju. Na sviatočnejšiu príležitosť môžeme koláč Leopard potrieť rozpustenou čokoládovou polevou a posypať na hrubo nasekanými lieskovými alebo inými orechmi, do cesta môžeme pridať nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru.
Poznámky k receptu
Koláč Leopard je nielen efektný na pohľad, ale je aj veľmi chutný, ľahučký a nadýchaný, vhodný ku kávičke pre návštevy a sú to vynikajúce sladké nedeľné raňajky.