
Kakaovo - škoricové motýle s kardamomom
Ku kávičke ako stvorené sú motýle z kysnutého cesta, s kakaovo-škoricovou plnkou s rumovou arómou. Kardamom v ceste dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá veľmi dobre harmonizuje s kakaom a škoricou v plnke a priamo si kávu žiada
Ingrediencie
- cesto:
- 350 gramov hladkej múky 00 extra špeciál
- 125 ml mlieko vlažné
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
- 7 gramov sušeného droždia
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 štipka soli
- 1 lyžička mletého kardamomu
- 80 gramov studeného čerstvého masla
- náplň:
- 40 gramov zmäknutého čerstvého masla
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 balenie vanilínového cukru
- 2 lyžičky kakaa
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička rumovej aromy
- na potretie:
- 1 vaječný bielok
- na posypanie:
- kryštálový cukor podľa chuti
Inštrukcie
-
Do pre osiatej hladkej múky pridáme práškový cukor, sušené droždie a mletý kardámom a všetko dobre premiešame.
-
Do jamky v múke dáme 1 celé vajce, 1 žĺtok a studené tuhé maslo pokrájané na plátky.
-
Prilejeme vlažné mlieko a všetko spolu dôkladne spracujeme rukami na hladké a polomäkké cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a odložíme na 1 hodinu do chladničky, kde bude pomaly kysnúť.
-
Kým cesto kysne v chladničke, pripravíme krém. Do misky dáme zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor. Pridáme kakao, mletú škoricu a rumovú arómu. Spracujeme pomocou vidličky na hladký krém a odložíme do chladničky na čas, kedy budeme pracovať s cestom.
-
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik veľkosti asi 30 x 50 cm o hrúbke 1 mm. Na cesto rovnomerne rozotrieme chrbtom polievkovej lyžice pripravený krém z chladničky. Naplnené cesto odspodu od dlhšieho okraja stočíme do závinu.
-
Závin pokrájame ostrým nožom na približne rovnaké lichobežníky s nie príliš ostrými uhlami. Stred každého lichobežníka stlačíme nadol až k pracovnej doske uprostred pozdĺžne pomocou rúčky varešky, čím vznikne tvar motýľa. Motýle uložíme na plech s pečiacim papierom.
-
Celkom budeme mať 9 kusov motýľov. Povrch potrieme vaječným bielkom, posypeme cukrom kryštál a necháme v teple ešte 15 minút kysnúť.Motýle pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené motýle necháme vychladnúť na mriežke. Kakaovo-škoricové motýle s kardamomom dáme na podnos a na stole už môže rozvoniavať čerstvá ranná káva.
Poznámky k receptu
Je to veľmi lahodné pečivo k sladkým raňajkám. Motýle sú veľmi chutným a vhodným pohostením i pre deti, pochutnajú si na nich s horúcim kakaom alebo čajom. Motýle môžeme podávať aj ako sladké pohostenie pre návštevy.