Kakaovo - škoricové motýle s kardamomom
Ku kávičke ako stvorené sú motýle z kysnutého cesta, s kakaovo-škoricovou plnkou s rumovou arómou. Kardamom v ceste dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá veľmi dobre harmonizuje s kakaom a škoricou v plnke a priamo si kávu žiada
Ingrediencie
  • cesto:
  • 350 gramov hladkej múky 00 extra špeciál
  • 125 ml mlieko vlažné
  • 1 vajce
  • 1 vaječný žĺtok
  • 7 gramov sušeného droždia
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • 1 lyžička mletého kardamomu
  • 80 gramov studeného čerstvého masla
  • náplň:
  • 40 gramov zmäknutého čerstvého masla
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 2 lyžičky kakaa
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička rumovej aromy
  • na potretie:
  • 1 vaječný bielok
  • na posypanie:
  • kryštálový cukor podľa chuti
Inštrukcie
  1. Do pre osiatej hladkej múky pridáme práškový cukor, sušené droždie a mletý kardámom a všetko dobre premiešame.
  2. Do jamky v múke dáme 1 celé vajce, 1 žĺtok a studené tuhé maslo pokrájané na plátky.
  3. Prilejeme vlažné mlieko a všetko spolu dôkladne spracujeme rukami na hladké a polomäkké cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a odložíme na 1 hodinu do chladničky, kde bude pomaly kysnúť.
  4. Kým cesto kysne v chladničke, pripravíme krém. Do misky dáme zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor. Pridáme kakao, mletú škoricu a rumovú arómu. Spracujeme pomocou vidličky na hladký krém a odložíme do chladničky na čas, kedy budeme pracovať s cestom.
  5. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik veľkosti asi 30 x 50 cm o hrúbke 1 mm. Na cesto rovnomerne rozotrieme chrbtom polievkovej lyžice pripravený krém z chladničky. Naplnené cesto odspodu od dlhšieho okraja stočíme do závinu.
  6. Závin pokrájame ostrým nožom na približne rovnaké lichobežníky s nie príliš ostrými uhlami. Stred každého lichobežníka stlačíme nadol až k pracovnej doske uprostred pozdĺžne pomocou rúčky varešky, čím vznikne tvar motýľa. Motýle uložíme na plech s pečiacim papierom.
  7. Celkom budeme mať 9 kusov motýľov. Povrch potrieme vaječným bielkom, posypeme cukrom kryštál a necháme v teple ešte 15 minút kysnúť.Motýle pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené motýle necháme vychladnúť na mriežke. Kakaovo-škoricové motýle s kardamomom dáme na podnos a na stole už môže rozvoniavať čerstvá ranná káva.
Poznámky k receptu

Je to veľmi lahodné pečivo k sladkým raňajkám. Motýle sú veľmi chutným a vhodným pohostením i pre deti, pochutnajú si na nich s horúcim kakaom alebo čajom. Motýle môžeme podávať aj ako sladké pohostenie pre návštevy.