Závan leta v zime
Veľmi chutná nepečená nepresladená a osviežujúca torta, ktorou sa zavďačíte svojim milovaným aj v zime.
Ingrediencie
  • Na korpus:
  • 240 gramov okrúhlych detských piškót
  • 100 gramov kvalitnej čokolády so 75% - tným obsahom kakaa
  • 200 gramov rozpusteného vychladnutého masla
  • 2 až 3 lyžice studeného mlieka
  • citrónový krém:
  • 220 ml extra hustého domáceho neochuteného bieleho jogurtu
  • 350 ml tortovej extra hustej krémovej šľahačky
  • 3 lyžice tekutého medu
  • 1 kus citróna - nastrúhaná kôra
  • 3 plátky plátkovej želatíny Dr. Oetker
  • malinový krém:
  • 125 gramov malín
  • 220 ml extra hustého domáceho neochuteného bieleho jogurtu
  • 350 ml šľahačky tortovej extra hustej krémovej
  • 1 kus vanilkového struku Bourbon
  • 3 lyžice tekutého medu
  • 3 plátky plátkovej želatíny Dr. Oetker
  • na zdobenie:
  • 125 gramov malín
  • ostatné:
  • studená voda podľa potreby
  • tortová forma o priemere 24 cm
  • pečiaci papier podľa potreby
  • maslo/olej na vymazanie tortovej formy podľa potreby
Inštrukcie
  1. Do cuttera vložíme detské piškoty a rozkutrujeme ich nie úplne na jemno, ale len na drobno, aby v podklade torty trošku chrumkali malé kúsky, máme to tak radi. Môžete aj pomlieť na mlynčeku na orechy.
  2. To isté spravíme aj s čokoládou, aby zostali malé kúsky a tiež pekne chrumkali v podklade. Rozdrobené piškóty a čokoládu nasypeme do misy, premiešame a pridáme rozpustené vychladnuté maslo, spracujeme všetko rukami za pridania trochy studeného mlieka na kompaktnú jednoliatu hmotu.
  3. Tortovú formu (priemer 24 cm) jemne vymažeme maslom, aby pečiaci papier dobre priľahol, odporúčam však radšej olej, ten nestuhne pri chladení. Mne maslo stuhlo a hotová torta sa ťažšie vyberala z tortovej formy, pri odstraňovaní pečiaceho papiera mi potom okraje nezostali všade krásne ostré, ako som chcela mať.
  4. Do tortovej formy rovnomerne roztlačíme rukami čokoládovo-piškotovú hmotu, ktorá vytvorí podklad torty. Dáme stuhnúť do chladničky, kým pripravíme I. krémovú vrstvu .
  5. Než začneme, pripravíme si prísady do krému. Začneme vanilkovým strukom Bourbon. Vanilkový struk po dĺžke prekrojíme ostrým nožom a vyškriabeme z neho zrniečka vanilky.
  6. Nastrúhame kôru z 1 citróna na jemno, citrón treba predtým dobre umyť, osušiť a strúhať výlučne len žltú časť kôry, lebo biela je horká a to by iste pokazilo delikátnu chuť torty, kým žltá časť ochutí i krásne prevonia krém.
  7. Do misy nalejeme hustý neochutený biely jogurt, pridáme k nemu jemne nastrúhanú žltú časť citrónovej kôry, tekutý med /nemusela som ho rozpúšťať v teplej vode, mala som ho tekutý, ak máte scukornatený med, najprv ho rozpustite a nechajte vychladnúť, až potom pridajte!/,všetko spolu dobre premiešame.
  8. Vyšľaháme tortovú šľahačku, je naozaj extra tuhá. Pripravíme si 3 plátky želatíny, ktoré necháme nabobtnať v malom množstve studenej vody - asi 10 minút, potom ich dobre vytlačíme rukami, zbavíme prebytočnej vody, dáme do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania metličkou na šľahanie ju necháme úplne rozpustiť.
  9. K rozpustenej želatíne pridáme 2 polievkové lyžice jogurtu zmiešaného s medom a citrónovou kôrou, metličkou dobre premiešame a túto ešte teplú želatínovú zmes pridáme k pripravenému jogurtu, ktorý na záver pemiešame s vyšľahanou tuhou tortovou šľahačkou na I. citrónový krém a dáme na stuhnutý čokoládovo-piškótový podklad v tortovej forme.
  10. Tento I. citrónový krém rovnomerne rozotrieme chrbtom polievkovej lyžice a odložila na 1 hodinu tuhnúť do chladničky.
  11. Zatiaľ do hustého antikorového sita dáme 125 gramov malín, pomocou polievkovej lyžice ich rozmelníme a postupne prepasírujeme do misy, ide to dosť ťažko, ale týmto spôsobom sa odstráni povrchový obal a zrniečka, čím vznikne jemný hladký malinový pretlak do II. malinového krému, preto nemixujte v žiadnom prípade!
  12. Výsledný krém bude hladký, zamatovo jemný a môžu ho aj tí, ktorí nesmú z rôznych zdravotných dôvodov bobuľovité ovocie práve pre ich vysoký obsah zrniečok.
  13. Takto získame hotový prepasírovaný malinový pretlak, ktorý sa krásne a ľahko rozmieša v kréme. Nepoužívajte kúpený malinový pretlak, pripravte si ho sami a budete vedieť, čo v ňom presne máte, okrem toho úžasne dodá na skvelej chuti krému.
  14. Do jogurtu pridáme vyškriabané zrniečka vanilky, 3 polievkové lyžice tekutého medu, prepasírovaný malinový pretlak a všetko som spolu dôkladne premiešame.
  15. Primiešame k malinovej hmote vyšľahanú tuhú šľahačku, k tejto zmesi pridáme hotovú a ešte teplú rozpustenú želatínu, znovu všetko premiešame, čím vznikne II. krém s malinami.
  16. Hotový malinový krém dáme na predchádzajúci už stuhnutý citrónový jogurtový citrónový krém, rovnomerne ho rozotrieme chrbtom polievkovej lyžice na I. vrstvu krému a odložíme stuhnúť do chladničky a vychladiť ako zmrzlinu - na 12 hodín, najlepšie na noc.
  17. Keď nastane čas na podávanie zákusku, tortu vyberieme z formy, odstránime pečiaci papier, ozdobíme celými malinami až tesne pred podávaním, nerobte to skôr, lebo maliny rýchlo pustia šťavu a torta by nevyzerala tak lákavo.Tortu pokrájame na porcie a servírujeme.
Poznámky k receptu

Táto torta vôbec nie je ťažká, ani pracná, príjemne prekvapí sviežou chuťou malín, je jemná a krásne kontrastuje citrónová chuť s malinovým krémom s vanilkou a s medom, pričom vôbec nie je presladená, konzistenciou pripomína zmrzlinu v lete a nádherne kontrastuje jemný delikátny krém s chrumkavou čokoládou v podklade.