Závan leta v zime
Veľmi chutná nepečená nepresladená a osviežujúca torta, ktorou sa zavďačíte svojim milovaným aj v zime.
Ingrediencie
- Na korpus:
- 240 gramov okrúhlych detských piškót
- 100 gramov kvalitnej čokolády so 75% - tným obsahom kakaa
- 200 gramov rozpusteného vychladnutého masla
- 2 až 3 lyžice studeného mlieka
- citrónový krém:
- 220 ml extra hustého domáceho neochuteného bieleho jogurtu
- 350 ml tortovej extra hustej krémovej šľahačky
- 3 lyžice tekutého medu
- 1 kus citróna - nastrúhaná kôra
- 3 plátky plátkovej želatíny Dr. Oetker
- malinový krém:
- 125 gramov malín
- 220 ml extra hustého domáceho neochuteného bieleho jogurtu
- 350 ml šľahačky tortovej extra hustej krémovej
- 1 kus vanilkového struku Bourbon
- 3 lyžice tekutého medu
- 3 plátky plátkovej želatíny Dr. Oetker
- na zdobenie:
- 125 gramov malín
- ostatné:
- studená voda podľa potreby
- tortová forma o priemere 24 cm
- pečiaci papier podľa potreby
- maslo/olej na vymazanie tortovej formy podľa potreby
Inštrukcie
-
Do cuttera vložíme detské piškoty a rozkutrujeme ich nie úplne na jemno, ale len na drobno, aby v podklade torty trošku chrumkali malé kúsky, máme to tak radi. Môžete aj pomlieť na mlynčeku na orechy.
-
To isté spravíme aj s čokoládou, aby zostali malé kúsky a tiež pekne chrumkali v podklade. Rozdrobené piškóty a čokoládu nasypeme do misy, premiešame a pridáme rozpustené vychladnuté maslo, spracujeme všetko rukami za pridania trochy studeného mlieka na kompaktnú jednoliatu hmotu.
-
Tortovú formu (priemer 24 cm) jemne vymažeme maslom, aby pečiaci papier dobre priľahol, odporúčam však radšej olej, ten nestuhne pri chladení. Mne maslo stuhlo a hotová torta sa ťažšie vyberala z tortovej formy, pri odstraňovaní pečiaceho papiera mi potom okraje nezostali všade krásne ostré, ako som chcela mať.
-
Do tortovej formy rovnomerne roztlačíme rukami čokoládovo-piškotovú hmotu, ktorá vytvorí podklad torty. Dáme stuhnúť do chladničky, kým pripravíme I. krémovú vrstvu .
-
Než začneme, pripravíme si prísady do krému. Začneme vanilkovým strukom Bourbon. Vanilkový struk po dĺžke prekrojíme ostrým nožom a vyškriabeme z neho zrniečka vanilky.
-
Nastrúhame kôru z 1 citróna na jemno, citrón treba predtým dobre umyť, osušiť a strúhať výlučne len žltú časť kôry, lebo biela je horká a to by iste pokazilo delikátnu chuť torty, kým žltá časť ochutí i krásne prevonia krém.
-
Do misy nalejeme hustý neochutený biely jogurt, pridáme k nemu jemne nastrúhanú žltú časť citrónovej kôry, tekutý med /nemusela som ho rozpúšťať v teplej vode, mala som ho tekutý, ak máte scukornatený med, najprv ho rozpustite a nechajte vychladnúť, až potom pridajte!/,všetko spolu dobre premiešame.
-
Vyšľaháme tortovú šľahačku, je naozaj extra tuhá. Pripravíme si 3 plátky želatíny, ktoré necháme nabobtnať v malom množstve studenej vody - asi 10 minút, potom ich dobre vytlačíme rukami, zbavíme prebytočnej vody, dáme do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania metličkou na šľahanie ju necháme úplne rozpustiť.
-
K rozpustenej želatíne pridáme 2 polievkové lyžice jogurtu zmiešaného s medom a citrónovou kôrou, metličkou dobre premiešame a túto ešte teplú želatínovú zmes pridáme k pripravenému jogurtu, ktorý na záver pemiešame s vyšľahanou tuhou tortovou šľahačkou na I. citrónový krém a dáme na stuhnutý čokoládovo-piškótový podklad v tortovej forme.
-
Tento I. citrónový krém rovnomerne rozotrieme chrbtom polievkovej lyžice a odložila na 1 hodinu tuhnúť do chladničky.
-
Zatiaľ do hustého antikorového sita dáme 125 gramov malín, pomocou polievkovej lyžice ich rozmelníme a postupne prepasírujeme do misy, ide to dosť ťažko, ale týmto spôsobom sa odstráni povrchový obal a zrniečka, čím vznikne jemný hladký malinový pretlak do II. malinového krému, preto nemixujte v žiadnom prípade!
-
Výsledný krém bude hladký, zamatovo jemný a môžu ho aj tí, ktorí nesmú z rôznych zdravotných dôvodov bobuľovité ovocie práve pre ich vysoký obsah zrniečok.
-
Takto získame hotový prepasírovaný malinový pretlak, ktorý sa krásne a ľahko rozmieša v kréme. Nepoužívajte kúpený malinový pretlak, pripravte si ho sami a budete vedieť, čo v ňom presne máte, okrem toho úžasne dodá na skvelej chuti krému.
-
Do jogurtu pridáme vyškriabané zrniečka vanilky, 3 polievkové lyžice tekutého medu, prepasírovaný malinový pretlak a všetko som spolu dôkladne premiešame.
-
Primiešame k malinovej hmote vyšľahanú tuhú šľahačku, k tejto zmesi pridáme hotovú a ešte teplú rozpustenú želatínu, znovu všetko premiešame, čím vznikne II. krém s malinami.
-
Hotový malinový krém dáme na predchádzajúci už stuhnutý citrónový jogurtový citrónový krém, rovnomerne ho rozotrieme chrbtom polievkovej lyžice na I. vrstvu krému a odložíme stuhnúť do chladničky a vychladiť ako zmrzlinu - na 12 hodín, najlepšie na noc.
-
Keď nastane čas na podávanie zákusku, tortu vyberieme z formy, odstránime pečiaci papier, ozdobíme celými malinami až tesne pred podávaním, nerobte to skôr, lebo maliny rýchlo pustia šťavu a torta by nevyzerala tak lákavo.Tortu pokrájame na porcie a servírujeme.
Poznámky k receptu
Táto torta vôbec nie je ťažká, ani pracná, príjemne prekvapí sviežou chuťou malín, je jemná a krásne kontrastuje citrónová chuť s malinovým krémom s vanilkou a s medom, pričom vôbec nie je presladená, konzistenciou pripomína zmrzlinu v lete a nádherne kontrastuje jemný delikátny krém s chrumkavou čokoládou v podklade.