Krehké celozrnné slané pečivo
Krehké celozrnné slané pečivo syrové - ideálne k pivu a vínku, vtedy Vám ho ani manžel neofrfle
Ingrediencie
- 250 g Palmarínu
- 200 g hladkej múky špeciál
- 200 g celozrnnej múky grahamovej,
- 1 KL prášok do pečiva
- 40 g slnečnicové semiačka
- 60 g ovsené vločky
- 30 g pšeničné otruby
- 150 g údeného syru eidam postrúhaného na drobno tekovský údený, môže byť aj 1/3 neúdený,
- 50 g pomleté oškvarky – lepšia chuť - nemusí byť
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipku sladkej papriky
- 1 lyžičku soli
- Na vrch:
- žĺtok na potretie
- na ozdobu mak
- sezamové alebo ľanové semienka
- mandle alebo slnečnicové semiačka
- postrúhaný syr čo nejde do cesta,
- rasca
Inštrukcie
-
Slnečnicové semiačka spolu s ovsenými vločkami opražíme nasucho na panvici, kým nezačnú voňať.
-
Potom ich pomelieme (alebo nasekáme v mixéri na drobno).
-
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odležať.
-
Vyvaľkáme asi na hrúbku 5 mm a vykrajujeme drobnou formičkou.
-
Potrieme žĺtkom, posypeme makom a sezamovými semienkami alebo postrúhaným syrom a rascou a upečieme pri 190 °C kým nezhnednú.