Krehké celozrnné slané pečivo
Krehké celozrnné slané pečivo syrové - ideálne k pivu a vínku, vtedy Vám ho ani manžel neofrfle
Ingrediencie
  • 250 g Palmarínu
  • 200 g hladkej múky špeciál
  • 200 g celozrnnej múky grahamovej,
  • 1 KL prášok do pečiva
  • 40 g slnečnicové semiačka
  • 60 g ovsené vločky
  • 30 g pšeničné otruby
  • 150 g údeného syru eidam postrúhaného na drobno tekovský údený, môže byť aj 1/3 neúdený,
  • 50 g pomleté oškvarky – lepšia chuť - nemusí byť
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • štipku sladkej papriky
  • 1 lyžičku soli
  • Na vrch:
  • žĺtok na potretie
  • na ozdobu mak
  • sezamové alebo ľanové semienka
  • mandle alebo slnečnicové semiačka
  • postrúhaný syr čo nejde do cesta,
  • rasca
Inštrukcie
  1. Slnečnicové semiačka spolu s ovsenými vločkami opražíme nasucho na panvici, kým nezačnú voňať.
  2. Potom ich pomelieme (alebo nasekáme v mixéri na drobno).
  3. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odležať.
  4. Vyvaľkáme asi na hrúbku 5 mm a vykrajujeme drobnou formičkou.
  5. Potrieme žĺtkom, posypeme makom a sezamovými semienkami alebo postrúhaným syrom a rascou a upečieme pri 190 °C kým nezhnednú.