
Lokše špeciál
Lokše starých materí, špeciálne vylepšené. Vhodné na celodenné výlety alebo ako slané mňamky pre návševy.
Ingrediencie
- 400 - 500 g zemiakov
- 300 - 400 g polohr. múky
- 1 vajce
- 1/2 hery
- soľ
- špeciál - pridáme ľubovoľné z týchto surovín:
- 1-2 kocky tavený syr a/alebo
- 100 g strúhaný syr a/alebo
- 150 - 250 g hrudkovitý tvaroh a/alebo
- bryndza a smotana podľa chuti
Inštrukcie
-
Uvaríme zemiaky, zlejeme vodu. Pridáme všetky ingrediencie okrem vajca a múky a pretlačíme, aby sa všetko dobre zmiešalo.
-
Necháme vychladnúť a pridáme vajce, znovu premiešame.
-
Nakoniec pridávame múku najprv v hrnci a potom aj na dobre pomúčenej doske a vypracujeme nelepivé cesto. Múku pridávame len dovtedy, kým sa z neho nedá vypracovať valček, ktorý rozdelíme na 2-3 časti. Každú časť potom vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 3-5 mm, dobre podsypávame vrch i spodok, aby sa cesto neprilepilo na podložku.
-
Radielkom (nožom) rozdelíme na štvorce (cca 5x5 cm) a poukladáme tesne vedľa seba, aby sa nedotýkali, na suchý nevymastený plech.
-
Pečieme cca 10 minút na 220 stupňoch, stále pozeráme, či sa spodok nepripálil.
-
Ak je trošku sfarbený, otočíme všetky štvorce na druhú stranu a pečieme ďalších 5-8 minút. Z uvedených surovín máme cca 2-3 plechy.
Poznámky k receptu
Dobrú chuť!