Lokše špeciál
Lokše starých materí, špeciálne vylepšené. Vhodné na celodenné výlety alebo ako slané mňamky pre návševy.
Ingrediencie
  • 400 - 500 g zemiakov
  • 300 - 400 g polohr. múky
  • 1 vajce
  • 1/2 hery
  • soľ
  • špeciál - pridáme ľubovoľné z týchto surovín:
  • 1-2 kocky tavený syr a/alebo
  • 100 g strúhaný syr a/alebo
  • 150 - 250 g hrudkovitý tvaroh a/alebo
  • bryndza a smotana podľa chuti
Inštrukcie
  1. Uvaríme zemiaky, zlejeme vodu. Pridáme všetky ingrediencie okrem vajca a múky a pretlačíme, aby sa všetko dobre zmiešalo.
  2. Necháme vychladnúť a pridáme vajce, znovu premiešame.
  3. Nakoniec pridávame múku najprv v hrnci a potom aj na dobre pomúčenej doske a vypracujeme nelepivé cesto. Múku pridávame len dovtedy, kým sa z neho nedá vypracovať valček, ktorý rozdelíme na 2-3 časti. Každú časť potom vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 3-5 mm, dobre podsypávame vrch i spodok, aby sa cesto neprilepilo na podložku.
  4. Radielkom (nožom) rozdelíme na štvorce (cca 5x5 cm) a poukladáme tesne vedľa seba, aby sa nedotýkali, na suchý nevymastený plech.
  5. Pečieme cca 10 minút na 220 stupňoch, stále pozeráme, či sa spodok nepripálil.
  6. Ak je trošku sfarbený, otočíme všetky štvorce na druhú stranu a pečieme ďalších 5-8 minút. Z uvedených surovín máme cca 2-3 plechy.
Poznámky k receptu

Dobrú chuť!