
Cibuľový slaný koláč
Cibuľový koláč - fantastický ako chuťovka k vínu aj pivu, alebo aj ako obed
Ingrediencie
- 250 g polohrubej múky
- 125 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvých kvasnic
- štipka soli
- 1 lyžička cukru
- 80 ml oleja alebo 80 g rozpusteného masla
- Náplň:
- 500 g cibule - ošúpať a nakrájať
- 2 PL masla
- 100 g prerastenej slaniny údeného mäsa alebo šunky
- 250 g kyslej smotany créme fraiche
- 3 vajcia
- soľ a korenie
- podľa chuti bylinky rasca, tymián
Inštrukcie
-
Najprv necháme vzísť kvások.
-
Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme čerstvé kvasnice a na teplom mieste necháme vzísť. Kvalitné čerstvé kvasnice proces kysnutia zvládnu počas 5 až 10 minút.
-
Vo väčšej mise zmiešame múku so štipkou soli a pridáme vykysnutý kvások a olej.
-
Prepracujeme vareškou do tej doby, než sa cesto prestane lepiť na varešku i steny misy.
-
Povrch zaprášime múkou, misu prekryjeme utierkou a necháme kysnúť.
-
Po vykysnutí ešte raz prepracujeme rukami a necháme ešte raz kysnúť.
-
Cesto tým získa žiadúcu nadýchanosť. Z cesta vyváľame tenkú placku na slaný koláč a preložíme ju na papierom na pečenie vyložený okrúhly pekáč.
-
Do vychladnutej cibule podusenej s bylinkami na masle vmiešame postupne na kocky nakrájanú slaninu alebo údené mäso či šunku, pridáme smotanu (créme fraiche) a spojíme s 3 ks vajec, posolíme, pokoreníme, dobre premiešame a náplň nalejeme do koláčovej formy, ktorú sme si vyložili cestom. V predohriatej rúre na 190 °C pečieme podľa potreby cca 30 až 40 minút.