CROISSANTY - Francúzske rožky
CROISSANT. Kto by nepoznal toto obľúbené francúzske pečivo? Pripravte si ho sami doma - na slano, alebo na sladko.
Ingrediencie
- 500 g hl. múky špeciál
- 125 g maslo - mierne roztopené Hera
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky soli
- cca 2 dl mlieka
- kvások: 1/2 dl mlieka 25 g droždia, pol lyžičky cukru
- Na vrch: rasca strúhaný syr, žĺtok na potretie rozmiešaný s trochou mlieka
- Na vylepšenie: plátky šunky môžeme ho ochutiť roztlačeným cesnakom, roztierateľný syr
- Sladká verzia: lekvár alebo Nutela
Inštrukcie
-
Múku zmiešame so soľou, kvások, mlieko, vajce a tuk spracujeme v mise na hladké cesto. Rozdelíme na 4 bochníky a necháme pol hodiny vykysnúť.
-
Potom každý bochník rozvaľkáme na veľkosť taniera a rozkrojíme ozdobnou radličkou na 6 až 8 dielov (na spôsob torty - šírkou trojuholníka je daná veľkosť croissantu).
-
Rozkrájané trojuholníčky skrútime od širšieho kraja do tvaru rožkov. (Na vylepšenie môžeme naplniť: každý trojuholník natrieme syrom a naň položíme trojuholník šunky menší ako je trojuholník z cesta.)
-
Dáme ich na vymastený plech, potrieme žĺtkami rozmiešanými s trochou mlieka, posypeme rascou alebo strúhaným syrom. Takto pripravené rožky necháme trochu odstáť, aby ešte dokysli. Pečieme v stredne teplej rúre.
Poznámky k receptu
Ak chceme rožky pripraviť na sladký spôsob, natrieme ich pred skrútením lekvárom alebo čokoládovým krémom (nugeta). Potom ich neposýpame rascou alebo syrom, ale po upečení ich posypeme cukrom.