Pizza cesto (neskutočne dobré)
Recept priamo z pizzerie
Ingrediencie
  • 330 ml teplej vody 40-45 stupňov
  • 18 g soli 1 PL
  • 22 g kryštálový cukor 1PL trošku kopcom
  • 330 g hladká múka
  • 275 g polohrubá múka
  • 55 ml olej
  • 1/2 suché droždie stačila by aj štvrťka
Inštrukcie
  1. Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto. Aby lepšie vykyslo, tak droždie zmiešame najprv s cukrom, pridáme 1 PL (z odmeraného množstva) hladkej múky. Potom primiešame ostatné ingrediencie. Ak máme domácu pekárničku, tak tie majú program KYSNUTÉ CESTO. Stačí to tam nahádzať všetko a pekárnička cesto vypracuje. Inak musíte ručne.
  2. Po vypracovaní cesta (ručne) ho necháme kysnúť prikryté na teplejšom mieste. Ak ho robíme v pekárničke, už nám ho dá vykysnuté.
  3. Dostaneme tak niečo vyše kila cesta (1036g)
  4. Ak chceme tenšie chrumkavejšie cesto,rozdelíme ho na 4 kusy, ale máme radi aj trošku hrubšie - no mäkkučké, stačí na 3 kusy. Ak máme radi tenulililinké cesto, tak namiesto 330ml teplej vody odporúčam dať 350 ml teplej vody. Cesto bude "mäkšie".
  5. Takto pripravené bochníky potrieme olejom a samostatne zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky - na druhý deň je najlepšie. Po 2-3 hodinách v chladničke ho odporúčam vybrať, premiesiť, aby sme odstránili vzduch (ono zase začne kysnúť) a potom už vydrží aj dva dni v chladničke.
  6. Toto cesto je vynikajúce aj na GRISSINY, alebo pizza-slimáčiky, či pizza-koláčiky. Ak robíme pizzaslimáčiky, či pizzakoláčiky, tak ho pred samotným pečením nechajte ešte aspon 25-30 minút podkysnúť. Tým myslím, že pripravte si koláčiky(slimáčiky), dajte na plech a tam ešte nechajte 30 minút podkysnúť. Budú neskutočne mäkučké a nadýchané.
  7. Ak chcete, aby bolo aj lesklé, ako na obrázku, tak ho minútu pred dokončením potrite vyšľahaným vajíčkom.
  8. Pizza sa pečie pri maximálnej teplote. V pizza-peci je od 300 do 400 stupňov, ale postačí aj dobre vyhriata domáca rúra 😉 (250 stupňov)