Nadýchaná kysnutá bábovka
Bábovku má každý rád, ku kávičke milujeme túto nadýchanú kysnutú dvojfarebnú bábovku veľmi jemnej chuti.
Ingrediencie
  • 400 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • 200 gramov polohrubej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 3 polievkové lyžice kopcom práškového cukru
  • 27 gramov čerstvého droždia
  • 1 čajová lyžička cukru kryštál
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 50 gramov rozpusteného vlažného masla
  • 1 vajce
  • 200 ml hustého neochuteného domáceho bieleho jogurtu/jogurtu gréckeho typu
  • 3 polievkové lyžice holandského kakaa
  • 2 polievkové lyžice studeného mlieka na rozmiešanie kakaa
  • čerstvé maslo na vymazanie bábovkovej formy podľa potreby
  • polohrubá múka na vysypanie bábovkovej formy podľa potreby
Inštrukcie
  1. V mise robota premiešame so soľou a práškovým cukrom obe preosiate múky, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme ho cukrom kryštál, zalejeme 50 ml vlažného mlieka a necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  2. Zatiaľ rozpustíme v hrnčeku maslo a kakao vymiešame so studeným mliekom. K vykysnutému kvásku pridáme vlažné rozpustené maslo, zvyšné vlažné mlieko, vajce, hustý biely neochutený domáci jogurt a vymiesime hladké pružné nelepivé mäkšie cesto, najprv miesime 10 minút na rýchlosti č. 1 a ešte 5 minút na rýchlosti č. 2, kým sa na povrchu budú tvoriť veľké bubliny.
  3. Vymiesené cesto rozdelíme na dve polovice, jednu polovicu cesta vložíme zvlášť do inej misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu, to bude svetlé cesto.
  4. Do druhej polovice cesta v robote zapracujeme kakao vymiešané s mliekom, to bude tmavé cesto.
  5. Tmavé cesto tiež prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
  6. Obe vykysnuté cestá na nepomúčenej doske rozvaľkáme do obdĺžnika o veľkosti 40 x 20 cm a o hrúbke asi 2 až 3 mm. S cestom sa výborne pracuje, netreba podsypávať múkou, nelepí sa o dosku.
  7. Na svetlé cesto položíme tmavé cesto, niekoľkokrát ho zľahka prejdeme valčekom, aby sa obe cestá spojili, od dlhšej strany zrolujeme na pevno do závinu.
  8. Závin vložíme do bábovkovej formy, ktorú sme predtým vymazali maslom a vysypali múkou, oba konce závinu spojíme stlačením k sebe, formu prikryjeme čistou utierkou a cesto necháme kysnúť ešte 1 hodinu.
  9. Vykysnutú bábovku vložíme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov C a pečieme asi 45 až 50 minút.
  10. Upečenú bábovku vyberieme z rúry, ešte za tepla ju vyklopíme z formy, dáme vychladnúť na mriežku.
Poznámky k receptu

Vychladnutú bábovku môžeme pocukrovať, pokrájame na porcie a môžeme podávať k dobrej kávičke, k horúcemu kakau či k horúcemu čaju.Bábovka vôbec nie je presladená, je mimoriadne ľahučká a nadýchaná, má úžasnú a veľmi jemnú výbornú chuť.