Nadýchaná kysnutá bábovka
Bábovku má každý rád, ku kávičke milujeme túto nadýchanú kysnutú dvojfarebnú bábovku veľmi jemnej chuti.
Ingrediencie
- 400 gramov hladkej múky extra špeciál 00
- 200 gramov polohrubej múky
- 1 čajová lyžička soli
- 3 polievkové lyžice kopcom práškového cukru
- 27 gramov čerstvého droždia
- 1 čajová lyžička cukru kryštál
- 150 ml vlažného mlieka
- 50 gramov rozpusteného vlažného masla
- 1 vajce
- 200 ml hustého neochuteného domáceho bieleho jogurtu/jogurtu gréckeho typu
- 3 polievkové lyžice holandského kakaa
- 2 polievkové lyžice studeného mlieka na rozmiešanie kakaa
- čerstvé maslo na vymazanie bábovkovej formy podľa potreby
- polohrubá múka na vysypanie bábovkovej formy podľa potreby
Inštrukcie
-
V mise robota premiešame so soľou a práškovým cukrom obe preosiate múky, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme ho cukrom kryštál, zalejeme 50 ml vlažného mlieka a necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
Zatiaľ rozpustíme v hrnčeku maslo a kakao vymiešame so studeným mliekom. K vykysnutému kvásku pridáme vlažné rozpustené maslo, zvyšné vlažné mlieko, vajce, hustý biely neochutený domáci jogurt a vymiesime hladké pružné nelepivé mäkšie cesto, najprv miesime 10 minút na rýchlosti č. 1 a ešte 5 minút na rýchlosti č. 2, kým sa na povrchu budú tvoriť veľké bubliny.
-
Vymiesené cesto rozdelíme na dve polovice, jednu polovicu cesta vložíme zvlášť do inej misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu, to bude svetlé cesto.
-
Do druhej polovice cesta v robote zapracujeme kakao vymiešané s mliekom, to bude tmavé cesto.
-
Tmavé cesto tiež prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
-
Obe vykysnuté cestá na nepomúčenej doske rozvaľkáme do obdĺžnika o veľkosti 40 x 20 cm a o hrúbke asi 2 až 3 mm. S cestom sa výborne pracuje, netreba podsypávať múkou, nelepí sa o dosku.
-
Na svetlé cesto položíme tmavé cesto, niekoľkokrát ho zľahka prejdeme valčekom, aby sa obe cestá spojili, od dlhšej strany zrolujeme na pevno do závinu.
-
Závin vložíme do bábovkovej formy, ktorú sme predtým vymazali maslom a vysypali múkou, oba konce závinu spojíme stlačením k sebe, formu prikryjeme čistou utierkou a cesto necháme kysnúť ešte 1 hodinu.
-
Vykysnutú bábovku vložíme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov C a pečieme asi 45 až 50 minút.
-
Upečenú bábovku vyberieme z rúry, ešte za tepla ju vyklopíme z formy, dáme vychladnúť na mriežku.
Poznámky k receptu
Vychladnutú bábovku môžeme pocukrovať, pokrájame na porcie a môžeme podávať k dobrej kávičke, k horúcemu kakau či k horúcemu čaju.Bábovka vôbec nie je presladená, je mimoriadne ľahučká a nadýchaná, má úžasnú a veľmi jemnú výbornú chuť.