Jednoduché oškvarkové pagáčiky s odloženým kysnutím v chladničke
Výborný recept na oškvarkové pagáčiky, kysnú cez noc v chladničke, netreba ich prekladať a predsa sú ako lístkové, sú jednoduché a rýchlo hotové.
Ingrediencie
  • cesto: 500 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • 400 ml studeného mlieka
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru kryštál
  • 300 gramov pomletých domácich oškvarkov
  • na potretie:
  • 1 vajce rozšľahané s 1 lyžičkou soli
Inštrukcie
  1. Večer dáme do misy robota preosiatu múku, premiešanú so soľou, cukrom a sušeným droždím, pridáme studené mlieko, pomleté domáce oškvarky a vymiesime hladké mäkšie pružné cesto, vytvarujeme bochník, jemne posypeme múkou, misu s cestom zabalíme do mikroténového vrecka, ktoré niekoľkokrát prepichneme ihlou a odložíme kysnúť na noc do chladničky - asi 12 hodín, kde cesto pomaly krásne nakysne.
  2. Keď misu vyberieme, začneme ihned s cestom pracovať, nečakáme, kým sa zohreje na izbovú teplotu, aby zbytočne nevytiekla z cesta masť, cesto hned po vybratí z chladničky rozvaľkáme na jemne pomúčenej na hrúbku 1 až 1,5 cm, formičkou vykrajujeme okrúhle pagáčiky, s cestom sa výborne pracuje, netreba viac podsypávať múkou, aby pagáčiky zbytočne nenabrali viac múky.
  3. Vykrojené pagáčiky preložíme na plech s teflonovou foliou, ihned potrieme vajcom, ktoré sme dobre rozšľahali so soľou, necháme chvíľku odpočívať na plechu - asi 5 až 10 minút..
  4. Pečieme v rúre rozpálenej na 250 stupňov C i viac, sú krásne upečené asi za 7 - 8 minút.
Poznámky k receptu

Tieto pagáčiky netreba na doske vôbec prekladať, nechať celé hodiny na doske kysnúť a znovu rozvaľkať po každom zložení a predsa sú ako lístkové, na povrchu sú pekne chrumkavé, vo vnútri mäkkučké a po upečení vláčne i na druhý deň a sú úžasne chutné. Veľkou výhodou je, že cesto kysne pomaly cez noc v chladničke, cesto sa pripraví sa v predstihu už večer, potom to už ide veľmi rýchlo a spracovanie je veľmi jednoduché. Upečené pagáčiky necháme vychladnúť a servírujeme ako prílohu k sýtejším polievkam na kyslo, ale aj samostatne, sú výbornou chuťovkou pre milé návštevy k vínu a na rodinných a rôznych oslavách pre priateľov. Z tejto dávky mi vyšlo až 70 kusov, môže ich byť aj viac, záleží na veľkosti formičky, ktorú zvolíte Vy sami, mala som vykrajovač o priemere 4 cm, pagáčiky netreba mriežkovať na povrchu a ani zaguľatiť a formovať medzi dlaňami, do cesta sa vajce nedáva!