Domáca kysnutá žemľová knedľa
Vynikajúca príloha k pečenej kačke s kapustou, k rôznym pečeným mäsám na šťave, k zeleninovým a hubovým omáčkam
Ingrediencie
- 500 gramov polohrubej múky
- 15 gramov čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru kryštál
- 1 l lyžička soli
- 370 ml vlažného mlieka
- 1 vajce
- 200 gramov staršieho pečiva/toustového chleba pokrájaného na kocky o hrane 1 cm
- 30 gramov čerstvého masla
- voda na varenie knedlí podľa potreby
- 1 lyžička soli do vody na varenie
- slnečnicový olej na potretie knedlí
Inštrukcie
-
Staršie pečivo alebo toustový chlieb pokrájame na prúžky a potom na kocky o hrane asi 1 cm. Do hrnca dáme čerstvé maslo, ked sa rozpustí a zohreje, pridáme kocky pečiva.
-
Opražíme ich na masle do zlato - žlta a necháme úplne vychladnúť.
-
Preosiatu múku v mise premiešame so soľou, do priehlbinky v strede múky rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál. Zalejeme droždie 100 ml vlažného mlieka a necháme na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
Ked kvások vykysne, pridáme 1 vajce a zvyšným vlažným mliekom vymiesime dôkladne rukami hladké lesklé pružné mäkšie cesto, miesime tak dlho,kým sa na povrchu nezačnú tvoriť pľuzgieriky - asi 20 minút.
-
Prikryjeme cesto čistou utierkou, necháme na teple vykysnúť - asi 1 hodinu. K vykysnutému cestu pridáme opražené kocky pečiva na masle a zapracujeme ich do cesta.
-
Cesto dáme na ľahko pomúčenú dosku, rozdelíme ho na polovicu, vytvarujeme z neho 2 knedle a prikryté čistou utierkou ich necháme ešte podkysnúť - asi 20 minút.
-
Do väčšieho širšieho hrnca dáme osolenú vodu, privedieme do prudkého varu, vložíme obe knedle, trocha ich nadvihneme špachtľou, aby sa neprilepili a varíme otvorené - asi 10 minút, potom ich obrátime, ďalej ich varíme už prikryté pokrievkou, asi 7 -8 minút.
-
Počas varenia knedle značne zväčšia svoj objem. Pokrievku po tejto dobe dáme dole, do knedlí pichneme ostrou dlhou drevenou špajdľou a ked špajdľa zostane čistá, knedle vyberieme obracačkou na podnos, popicháme ich vidličkou, aby sa odparili, počas toho ich ešte raz otočíme, aby sa odparili rovnomerne.
-
Potrieme ich slabou vrstvou oleja, aby neokorali na povrchu.
-
Pokrájame knedle pomocou nite na plátky, polejeme výpekom z pečenej kačky a ešte horúce ich podávame k upečenej kačke.
Poznámky k receptu
Knedle sú veľmi jemnej chuti, ľahučké ako páperie, s veľkými okami s chrumkavými žemľovými kockami. Ospravedlňujem sa za nekvalitné fotky, fotila som mobilom a nemala som potrebné svetlo. dakujem za pochopenie. Recept som pridala najmä pre iný postup. Recept na pomaly pečenú kačku TU: https://www.sefkuchari.sk/index.php?a=opre&rid=1221