Francúzske zemiaky s pikantnou údenou madarskou klobásou
Receptov na francúzske zemiaky je nespočetné množstvo, u nás doma sa robia s domácou údenou pikantnou klobásou, s veľa kyslej smotany, cibuľou, vajcami na tvrdo a zemiakmi.
Ingrediencie
  • 1000 gramov v šupke uvarených zemiakov
  • 5 kusov vajec uvarených na tvrdo
  • 200 gramov domácej údenej pikantnej madarskej klobásy
  • 1 veľká cibuľa
  • 500 ml hustej kyslej smotany
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Inštrukcie
  1. Zemiaky uvaríme v šupke už v predvečer, za tepla ošúpeme a odložíme ich pokrájané na kolieska o hrúbke asi 3 mm.
  2. V deň pečenia uvaríme vajcia na tvrdo, vychladíme , olúpeme a pokrájame na kolieska,domácu pikantnú madarskú údenú klobásu tiež pokrájame na kolieska, cibuľu očistíme, pokrájame na kolieska a orestujeme na lyžici domácej masti do sklovita, necháme vychladnúť.
  3. Na spodok jenskej misy/pekáča dáme vrstvu zemiakov, posypeme časťou orestovanej cibule aj s rozpustenou masťou, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, pokračujeme kolieskami vajec na tvrdo, nasleduje vrstva pokrájanej klobásy,ktorú hojne potrieme osolenou hustou kyslou smotanou.
  4. Toto vrstvenie opakujeme do spotrebovania surovín, pričom poslednú vrstvu tvoria zemiaky.
  5. Povrch zemiakov pokvapkáme niekoľkými lyžicami rozpustenej domácej masti. Misu vložíme nezakrytú do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, pečieme asi 30 minút pri tejto teplote, kým zemiaky nebudú na povrchu zapečené do peknej zlato - hnedej farby.
  6. Naberieme na taniere a podávame horúce, servírujeme s domácimi nakladanými sladko - kyslými uhorkami. Ide o veľmi chutné, kalorické výdatné šťavnaté jedlo, ktoré výborne zasýti a zahreje.
Poznámky k receptu

Francúzske zemiaky nepoznajú hádam iba samotní Francúzi, avšak v našich končinách je toto jedlo veľmi obľúbené s mnohými variantmi, sú to vlastne prekladané zemiaky s rôznymi surovinami podľa našej chuti,skúste ich pripraviť tak, ako robievame u nás doma, prajem Vám Dobrú chuť 🙂