Grilovaná polenta ako príloha k mäsu
Ide v podstate o uvarenú kukuričnú kašu, ktorú ešte horúcu nalejeme do pekáča, po vychladnutí a stuhnutí pokrájame a grilujeme. Podávame ako prílohu k mäsu.
Ingrediencie
  • 250 gramov instantnej polenty/kukuričnej krupice
  • morská soľ podľa chuti
  • 1000 ml vriacej vody
  • 1 lyžica Burro chiarificato/ghee/ vlastného prepusteného masla
  • 20 g Burro chiarificato/ghee na grilovanie polenty
Inštrukcie
  1. Pripravíme si instantnú Polentu. Polenta sa dá pripraviť aj z kukuričnej krupice, avšak jej príprava vyžaduje väčšiu zručnosť a silu rúk pri miešaní kaše.
  2. Tento spôsob je jednoduchší a rýchly. Na sporák dáme zohriať 1000 ml vody na bod varu, osolíme morskou soľou a kým voda zovrie, zatiaľ odvážime 250 gramov Polenty.
  3. Do vriacej vody vsypeme Polentu za sústavného usilovného miešania metličkou na šľahaniie, kým zmes nezhustne na konzistenciu hustej kaše a na záver vmiešame maslo, použila som talianske Burro Chiarifiikato, môžete použiť Ghee alebo vlastné prečistené maslo, ev. aj obyčajné maslo.
  4. Horúcu kašu ihned vylejeme na plech, ktorý sme vystlali pečiacim papierom, rozotrieme na hrúbku asi 1 cm, uhladíme povrch špachtľou, necháme úplne vychladnúť a stuhnúť na chladnom mieste.
  5. Potom pokrájame na obdĺžniky o veľkosti asi 10 x 5 cm Ešte lepšie je naliať horúcu kašu do formy na biskupský chlebíček, vystlaný pečiacim papierom, po vychladnutí vyklopiť stuhnutú hmotu na dosku a pokrájať vertikálne na plátky o hrúbke asi 1 cm - plátky budú pravidelné, rovnako veľké a budú mať krásny tvar.
  6. Rozpálime na sucho grilovaciu panvicu, dáme na ňu rozpustiľ 20 gramov Burro chiarificato /ghee a plátky pripravenej Polenty sprudka ogrilujeme z oboch strán asi 1-2 minúty.
Poznámky k receptu

Grilovaná Polenta na masle dostane nový, oveľa lepší chuťový rozmer, stratí sa výrazná chuť kukurice, je oveľa jemnejšia. Včera som ju podávala k Obyčajným obráteným bravčovým rezňom . Grilovaná polenta sa vynikajúco hodí k rôzne upraveným mäsám, najmä ak ide o mäso na šťave. Polenta sa upravuje na rôzne spôsoby, najčastejšie ako príloha, ale aj samostatné jedlo, na slano ako napr. prekladaná bryndzou a údenou slaninkou, tiež jednoducho ako kaša z Polenty v miske poliata v strede maslom, tiež môže byť na sladko s čokoládou a maslom a je ešte množstvo iných chutných receptov. Kedysi sa Polenta považovala za jedlo chudobných, dnes prežíva svoj boom i v lepších reštauráciách, dokonca domácnostiach. Polenta je známa cca od od 15. storočia, kedy sa doviezla z Ameriky kukurica. Ide o kukuričnú kašu vyrábanú z kukuričnej krupice, pôvodne z kukuričnej múky. Je najrozšírenejšia v Taliansku, v Madarsku pod názvom "puliszka",inde vo svete, ale varili ju aj u nás už naše babičky a prababičky ako kukuričnú kašu. V samotnom Taliansku je známych viac receptúr, dnes sa najjednoduchšie pripravuje z instantnej kukuričnej krupice.