- 250 gramov instantnej polenty/kukuričnej krupice
- morská soľ podľa chuti
- 1000 ml vriacej vody
- 1 lyžica Burro chiarificato/ghee/ vlastného prepusteného masla
- 20 g Burro chiarificato/ghee na grilovanie polenty
-
Pripravíme si instantnú Polentu. Polenta sa dá pripraviť aj z kukuričnej krupice, avšak jej príprava vyžaduje väčšiu zručnosť a silu rúk pri miešaní kaše.
-
Tento spôsob je jednoduchší a rýchly. Na sporák dáme zohriať 1000 ml vody na bod varu, osolíme morskou soľou a kým voda zovrie, zatiaľ odvážime 250 gramov Polenty.
-
Do vriacej vody vsypeme Polentu za sústavného usilovného miešania metličkou na šľahaniie, kým zmes nezhustne na konzistenciu hustej kaše a na záver vmiešame maslo, použila som talianske Burro Chiarifiikato, môžete použiť Ghee alebo vlastné prečistené maslo, ev. aj obyčajné maslo.
-
Horúcu kašu ihned vylejeme na plech, ktorý sme vystlali pečiacim papierom, rozotrieme na hrúbku asi 1 cm, uhladíme povrch špachtľou, necháme úplne vychladnúť a stuhnúť na chladnom mieste.
-
Potom pokrájame na obdĺžniky o veľkosti asi 10 x 5 cm Ešte lepšie je naliať horúcu kašu do formy na biskupský chlebíček, vystlaný pečiacim papierom, po vychladnutí vyklopiť stuhnutú hmotu na dosku a pokrájať vertikálne na plátky o hrúbke asi 1 cm - plátky budú pravidelné, rovnako veľké a budú mať krásny tvar.
-
Rozpálime na sucho grilovaciu panvicu, dáme na ňu rozpustiľ 20 gramov Burro chiarificato /ghee a plátky pripravenej Polenty sprudka ogrilujeme z oboch strán asi 1-2 minúty.
Grilovaná Polenta na masle dostane nový, oveľa lepší chuťový rozmer, stratí sa výrazná chuť kukurice, je oveľa jemnejšia. Včera som ju podávala k Obyčajným obráteným bravčovým rezňom . Grilovaná polenta sa vynikajúco hodí k rôzne upraveným mäsám, najmä ak ide o mäso na šťave. Polenta sa upravuje na rôzne spôsoby, najčastejšie ako príloha, ale aj samostatné jedlo, na slano ako napr. prekladaná bryndzou a údenou slaninkou, tiež jednoducho ako kaša z Polenty v miske poliata v strede maslom, tiež môže byť na sladko s čokoládou a maslom a je ešte množstvo iných chutných receptov. Kedysi sa Polenta považovala za jedlo chudobných, dnes prežíva svoj boom i v lepších reštauráciách, dokonca domácnostiach. Polenta je známa cca od od 15. storočia, kedy sa doviezla z Ameriky kukurica. Ide o kukuričnú kašu vyrábanú z kukuričnej krupice, pôvodne z kukuričnej múky. Je najrozšírenejšia v Taliansku, v Madarsku pod názvom "puliszka",inde vo svete, ale varili ju aj u nás už naše babičky a prababičky ako kukuričnú kašu. V samotnom Taliansku je známych viac receptúr, dnes sa najjednoduchšie pripravuje z instantnej kukuričnej krupice.