Madarské ryžové jaternice
Máte radi jaternice a už nerobíte zabíjačku? Pripravte si ich podľa tohto receptu, môžete doma plniť črievka a uvaríte, ak črievka nemáte, plnku jednoducho upečiete, sú výborné za tepla i za studena
Ingrediencie
- 500 gramov dlhozrnnej ryže
- 800 gramov bravčovej pečene
- 1000 gramov bravčového laloka
- 800 gramov tučného bravčového mäsa
- 100 gramov domácej bravčovej masti
- 200 gramov cibule
- 20 gramov mletého čierneho korenia
- 1 lyžica majoránky
- 20 až 30 gramov soli na 1 kg jaternicovej zmesi
- studečná voda podľa potreby
Inštrukcie
-
Mäso, lalok a pečienku pokrájame na kocky. Na kocky pokrájame aj cibuľu.
-
Pokrájanú mäsovú zmes, vrátane bravčovej pečene, dáme dáme variť do neosolenej vody. Po 30-tich minútach varenia vyberieme bravčovú pečeň a ostatné varíme ešte dalších 30 minút, necháme vychladnúť.
-
Na masti orestujeme cibuľu do sklovita a tiež necháme vychladnúť. Vo vývare uvaríme ryžu, ak treba, dolejeme horúcou vodou.
-
Ryžu scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vývar si odložíme na neskoršie použitie.
-
Uvarené mäso, lalok a pečeň zomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi do misy.Mäsovú zmes premiešame s vychladnutou cibuľou,masťou, ryžou, soľou a koreninami a nariedime podľa potreby vývarom.
-
Pripravenú zmes plníme na voľno /jej objem sa pri dalšom spracovaní zväčší,aby jaternice nepraskli/ do jaternicových čriev, ich konce zaviažeme.
-
Naplnené jaternice varíme vo vode 70 stupňov teplej asi 30 minút.
Poznámky k receptu
Jaternice môžeme konzumovať i za studena alebo klasicky upečieme. Ak nie sú k dispozíciii črievka na plnenie, upečieme jaternicovú zmes v jenskej mise a hotové podávame so zemiakovou kašou, chlebom a kyslou uhorkou, čalamádou alebo s kyslou kapustou. Tento recept je z Madarska. Zaujal ma tým, že tieto jaternice možno konzumovať za tepla i za studena, ba čo viac, dajú sa pripraviť, aj ked práve nemáme črievka na plnenie.