Pečeňová židovská paštéta
Tento recept je z výpiskov mojej mamy, ktorá sa ho naučila od Židov, pripravuje sa z pečene kukuricou vykŕmenej husy.
Ingrediencie
  • 500 gramov husacej pečene z husi vykŕmenej kukuricou /foie gras/
  • 200 gramov husacej masti
  • 4 vajcia uvarené na tvrdo
  • 1 stredne veľká cibuľa na jemno nasekaná
  • plnotučná horčica podľa chuti /dávam 3 až 4 lyžice/
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • masť husacia na zaliatie
Inštrukcie
  1. Na husacej masti orestujeme cibuľu a pečeň, ktorú sme nakrájali na menšie kusy, predtým sme ju zbavili blany a cievnej stopky. Necháme úplne vychladnúť.
  2. K pečeni pridáme pokrájané vajcia, predtým uvarené na tvrdo. Všetko spolu na jemno rozmixujeme tyčovým mixérom.
  3. Pridáme horčicu, soľ, korenie a premixujeme ešte raz úplne do hladka. Vzniknutá zmes je pomerne riedka, odložíme ju na 24 hodín do chladničky, aby stuhla, dala sa potom dobre rozotierať a aby sa prepojili chute.Hotovú paštiku natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo.
  4. Paštiku môžeme plniť do menších sklenených nádobiek, zalejeme asi 0,5 cm vrstvou husacej masti. Uskladňujeme v chladničke.
Poznámky k receptu

Recept patrí medzi skvosty tradičnej židovskej kuchyne a podáva sa pri slávnostných príležitostiach. Moja mama suroviny pomlela na mäsovom mlynčeku, mávali sme túto paštétu ako sviatočné raňajky doplnené pokrájanou zelenou paprikou a čerstvými paradajkami, ja suroviny mixujem pomocou tyčového mixéra, paštéta má jemnejšiu konzistenciu. Možno ju pripraviť aj z kuracej pečene. Paštéta nie je kosher, lebo nie je pripravená z kosher surovín podľa prísnych pravidiel Kašrutu, avšak aj tak je to vynikajúca pochúťka a aj ked nie je kosher, recept je stále židovský a mimoriadne obľúbený vo svete.