Orechový chlieb slávnostný
Pochúťka pre chlebových gurmánov
Ingrediencie
  • 1 kg hladkej chlebovej múky T 640
  • 650 ml vlažnej vody orientačne podla vlhkosti múky
  • 1/2 kocky kvasníc 21 g
  • 3 ČL zarovnané soli
  • 1 PL zarovnaná cukru do kvásku
  • 1 ČL rasca
  • 1 hrsť na hrubo nasekaných orechov
Inštrukcie
  1. Do misy preosejeme múku, na jednu stranu dáme soľ, na druhú stranu vylejeme kvások z kvasníc, cukru a pol pohára vody,a počkáme kým urobí bublinky.
  2. Potom prilejeme zvyšok vody, pridáme kmín a miesime kým je cesto hladké a pružné.
  3. Nakoniec primiesime orechy a cesto dáme na hlbší pekáč vystlaný pečiacim papierom, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
  4. Potom na vrchu chleba urobíme nožom alebo nožnicami zárezy, postriekame alebo pomažeme čistou vodou a vložíme do rozohriatej rúry na 220°C na 20 minút, znovu postriekame vodou, stlmíme teplotu na 190°C a pečieme ďalších 20 minút, znovu postriekame vodou, stlmíme teplotu na 160°C a pečieme posledných 20 minút, celkový čas pečenia je 1 hodinu, po vybraní z rúry chlieb naposledy postriekame vodou, pomocou utierky vyklopíme a odstránime pečiaci papier, necháme vychladnút na mriežke a nekrájame ho skorej ako za hodinu (je to na nevydržanie ako vonia). Kto raz skúsi, iný nepečie.