Celozrnný chlieb s 5 druhmi semien (základný recept pre domácu pekárničku)
Celozrnný chlieb s 5 druhmi semien (základný recept pre domácu pekárničku - automat)
Ingrediencie
  • 50 ml mlieka
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 PL cukor potrava pre kvasnice
  • 1 ČL medu nemusí byť
  • 3 PL oleja môže byť aj olivový
  • 300 ml vlažnej vody asi 30 °C
  • 500 g múky môže byť aj MIX
  • 1 ČL ocot
  • 1 PL biely jogurt
  • 1 ČL mletá rasca
  • 2 ČL rasca
  • 1,5 ČL soli
Inštrukcie
- 50 ml mlieka zohriať asi na 40 °C - nie viac
  1. Pridať:
  2. - 1 PL kryšt. cukru
  3. - 1 ČL medu (nemusí byť)
  4. - 1 ČL sušeného alebo 1/2 kocky normálneho droždia. Za pár minút sa začne tvoriť pena, to droždie začína pracovať. (S droždím to nepreháňať, lebo chlieb síce krásne vykysne, ale pri pečení sa uprostred prepadne.)
Do pekárničky potom naliať asi
  1. - 3 PL oleja - napríklad olivového
  2. Miesidlá opatrne natrieť olejom - chlieb sa po upečení ľahšie vyklápa.
  3. Naliať (vždy najprv všetko tekuté, potom ostatné):
  4. - 300 ml vlažnej (asi 30 °C), nie horúcej vody (ak chceme napr. cmarový chlieb, tak dáme 200 ml vody a 150 ml cmaru)
  5. - 1 ČL ocot
Na lepšiu chuť môžeme pridať:
  1. - 1 PL biely jogurt
  2. - 500 g múky - alebo kombináciu niekoľkých múk. Zásada: čím viac bielej múky dáte, tým vzdušnejší, ľahší chlieb vznikne. Môžeme pridať klíčky, otruby.
  3. - napr.- múka:
  4. 200 g pšeničná hladká T-650 (nie 00 Extra)
  5. 150 g múka celozrnná ražná
  6. 120 g grahamová (celozrnná)
  7. 30 g pohánková
  8. - 1 ½ ČL soli
  9. - 2 ČL rasca + 1 ČL mletá rasca
  10. Ďalej pridať (nemusí byť):
  11. - 1 PL pšeničné klíčky
  12. - 2 PL pšeničné otruby
  13. - 1 a pol PL jemných vločiek
  14. - 2 PL sušenej zemiakovej kaše
Po pípnutí pridať:
  1. (nemusí byť, ale lepšie to chutí)
  2. - 1 PL sezamové semienka
  3. - 2 PL tekvicové semienka
  4. - 2 PL slnečnicové semienka
  5. - 1 PL ľanové semená
Poznámky k receptu

Program na celozrnný chlieb, stredný bochník, kôrka stredná. Na záver po vyklopení vybrať miesidlá a ihneď kôrku potrieť vodou alebo roztopeným maslom – nie je taká tvrdá. Zabaliť do utierky a nechať vychladnúť. Bochník po upečení má asi 800 g.