Základný recept na kotlíkový guláš
Na guláš existuje nespočetné množstvo receptov. Tento je z LIPTOV-a
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho a bravčového mäsa bez kosti
- 250 g cibule
- 2-3 lyžice bravčovej masti
- 4-5 väčších zemiakov
- 1 lyžička rajčiakového pretlaku
- 3-4 zelené papriky
- 4 stredne veľké paradajky
- 1 strúčik cesnaku rasca,
- mleté čierne korenie
- mletá paprika
- štipka majoránu.
Inštrukcie
-
Základné pravidlo na guláš: Na jeden diel cibule idú dva diely mäsa.
-
Mäso pokrájame na rovnomerné asi 25 g kúsky, vložíme do roztopenej masti, kde sa už 5 - 10 minút praží nadrobno pokrájaná cibuľka.
-
Najprv dusíme hovädzie mäso, keď trochu zmäklo (asi po 1/2 hodine) pridáme aj bravčové mäso.
-
Mäso dusíme obvyklým spôsobom 30-40 minút. Vložíme Nakrájanú papriku a paradajky a dusíme ďaľších cca 30 minút.
-
Nakoniec vložíme zemiaky, dochutíme mletým čiernym korením, majoránom (majorán ale nemusíme).
-
Varíme už len pokiaľ sa nám uvaria zemiaky (cca 20 - 30 minút).