Základný recept na kotlíkový guláš
Na guláš existuje nespočetné množstvo receptov. Tento je z LIPTOV-a
Ingrediencie
  • 500 g hovädzieho a bravčového mäsa bez kosti
  • 250 g cibule
  • 2-3 lyžice bravčovej masti
  • 4-5 väčších zemiakov
  • 1 lyžička rajčiakového pretlaku
  • 3-4 zelené papriky
  • 4 stredne veľké paradajky
  • 1 strúčik cesnaku rasca,
  • mleté čierne korenie
  • mletá paprika
  • štipka majoránu.
Inštrukcie
  1. Základné pravidlo na guláš: Na jeden diel cibule idú dva diely mäsa.
  2. Mäso pokrájame na rovnomerné asi 25 g kúsky, vložíme do roztopenej masti, kde sa už 5 - 10 minút praží nadrobno pokrájaná cibuľka.
  3. Najprv dusíme hovädzie mäso, keď trochu zmäklo (asi po 1/2 hodine) pridáme aj bravčové mäso.
  4. Mäso dusíme obvyklým spôsobom 30-40 minút. Vložíme Nakrájanú papriku a paradajky a dusíme ďaľších cca 30 minút.
  5. Nakoniec vložíme zemiaky, dochutíme mletým čiernym korením, majoránom (majorán ale nemusíme).
  6. Varíme už len pokiaľ sa nám uvaria zemiaky (cca 20 - 30 minút).