Syrovo šunková roláda - s podrobným postupom
Silvestrovská syrová roláda vhodná na párty, studené misy, catering, jednohubky.
Ingrediencie
  • - 400g syr 45% tuk v sušine
  • - cca 150 gramov šunky nemusí byť
  • - 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • - 100 gramov Bambino alebo Karička v črievku
  • - 100 gramov tradičného masla žiadne masielká perla, rama ani nič podobné
  • - natenko nakrájané pásiky červenej papriky
  • - pažítka môže byť aj iné - medvedí cesnak, bazalka, petržlenová vňať
  • trošku soli.
  • - 2 strúčiky cesnaku rozpučiť
  • - kvalitná dietna saláma nakrájaná na hrubšie pásiky kvôli mozaike na reze
Inštrukcie
  1. Syr je najlepšie kúpiť balený v takom množstve (Dá sa kúpiť rovno v Lidli 400 gramový vzduchotesne zabalený.
  2. Syr (vzduchotesne - alebo syrotesne) dáme do hrnca s vodou variť.
  3. Keď začne vrieť, stíšime plameň na horáku a necháme pomaly prebublávať 15 minút.
  4. Syr sa totiž musí zohriať rovnomerne a celý.
  5. Medzitým si pripravíme plnku:
  6. Nastrúhame uvarené vajíčko a dôkladne vymiešame s maslom, syrokrémom, pridáme ostatné ingrediencie a trošku osolíme.
  7. Po 15 minútach prebublávania vyberieme syr z vriacej vody, otvoríme z obalu a dáme najlepšie rovno na pracovnú dosku v kuchyni a rozvaľkáme. POZOR, od momentu vybratia syra z vody máte zhruba 3-4 minúty na dokončenie.
  8. Vylejeme teda poloroztečený syr na pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
  9. Dlhšia strana je otočená ku nám.
  10. Rýchlo poukladáme šunku.
  11. Šunku poukladáme len do prvej polovice (po dĺžke).
  12. Rozotrieme plnku.
  13. Mala by byť trošku teplejšia, aby sa dobre rozotierala a neodoberala príliš veľa tepla zo syra.
  14. Na druhom konci necháme asi tak 5-10 cm čistého syra, tam nepôjde plnka - pri rolovaní sa nám tam aj tak môže trošku plnky natlačiť.
  15. Rýchlo zrolujeme a necháme ju v chladničke (na najspodnejšej poličke) vychladnúť a stuhnúť.