Syrovo šunková roláda - s podrobným postupom
Silvestrovská syrová roláda vhodná na párty, studené misy, catering, jednohubky.
Ingrediencie
- - 400g syr 45% tuk v sušine
- - cca 150 gramov šunky nemusí byť
- - 2 vajíčka uvarené natvrdo
- - 100 gramov Bambino alebo Karička v črievku
- - 100 gramov tradičného masla žiadne masielká perla, rama ani nič podobné
- - natenko nakrájané pásiky červenej papriky
- - pažítka môže byť aj iné - medvedí cesnak, bazalka, petržlenová vňať
- trošku soli.
- - 2 strúčiky cesnaku rozpučiť
- - kvalitná dietna saláma nakrájaná na hrubšie pásiky kvôli mozaike na reze
Inštrukcie
-
Syr je najlepšie kúpiť balený v takom množstve (Dá sa kúpiť rovno v Lidli 400 gramový vzduchotesne zabalený.
-
Syr (vzduchotesne - alebo syrotesne) dáme do hrnca s vodou variť.
-
Keď začne vrieť, stíšime plameň na horáku a necháme pomaly prebublávať 15 minút.
-
Syr sa totiž musí zohriať rovnomerne a celý.
-
Medzitým si pripravíme plnku:
-
Nastrúhame uvarené vajíčko a dôkladne vymiešame s maslom, syrokrémom, pridáme ostatné ingrediencie a trošku osolíme.
-
Po 15 minútach prebublávania vyberieme syr z vriacej vody, otvoríme z obalu a dáme najlepšie rovno na pracovnú dosku v kuchyni a rozvaľkáme. POZOR, od momentu vybratia syra z vody máte zhruba 3-4 minúty na dokončenie.
-
Vylejeme teda poloroztečený syr na pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
-
Dlhšia strana je otočená ku nám.
-
Rýchlo poukladáme šunku.
-
Šunku poukladáme len do prvej polovice (po dĺžke).
-
Rozotrieme plnku.
-
Mala by byť trošku teplejšia, aby sa dobre rozotierala a neodoberala príliš veľa tepla zo syra.
-
Na druhom konci necháme asi tak 5-10 cm čistého syra, tam nepôjde plnka - pri rolovaní sa nám tam aj tak môže trošku plnky natlačiť.
-
Rýchlo zrolujeme a necháme ju v chladničke (na najspodnejšej poličke) vychladnúť a stuhnúť.