
Ochlebník
dobrý ... 🙂
Ingrediencie
- 1 šálka múka hladká T650 väčšia
- 1 šálka múka žitná celozrnná väčšia
- 30 g droždie
- 1 hrsť staršia chlebová striedka
- 1 ks zemiak surový
- 100 g slanina údená
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 KL cukor kryštal.
- soľ hrubá
- rasca
- voda podľa potreby
Inštrukcie
-
Najskôr si zarobíme kvások: droždie utrieme s cukrom, pridáme chlebovú striedku a vlažnú vodu. Necháme kvások nakysnúť.
-
Zmiešame obe múky, pridáme nastrúhaný surový zemiak, kvások, soľ, razcu a s vlažnou vodou vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.
-
Každú časť roztlačíme na placku (na vymastenom plechu alebo tiež vymastenom pečiacom papieri), poukladáme a povtláčame nakrájanú údenú slaninu, nakoniec posypeme hrubou soľou a upečieme.
-
Upečené ochlebníky potrieme pretlačeným cesnakom zavareným vo vode.