
Cesnakáče
Cesnakáče - cesnakové žemličky
Ingrediencie
- Na 12 kusov:
- 250 g polohrubej múky
- 15 g droždie
- 1/8 l vlažného mlieka
- štipka cukru
- 30 g masla
- 1 ČL soli
- 1 žĺtok na potretie
- Plnka:
- 1/2-1 hlávky cesnaku
- 1/2 ČL soli
- 70 g tuku
- sezam
- tekvicové alebo slnečnicové šúpané semiačka na posypanie
Inštrukcie
-
Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, necháme postáť asi 10 minút a urobíme kvások.
-
Do múky pridáme kvások, rozpustené maslo a soľ. Vypracujeme cesto, necháme ho v teple vykysnúť. (Alebo použijeme pekárničku – program miesenie cesta bez pečenia – ten cesto vymiesi a nechá vykysnúť – trvanie programu asi 1:30 hod.)
-
Hotové ( vykysnuté ) cesto, rozvaľkáme na veľký cca 1 cm hrubý obdĺžnik, ktorý potrieme plnkou, zatočíme do závinu a nakrájame na trojuholníky, ktoré potrieme vajcom a posypeme sezamom a semienkami. Poukladáme na vymastený plech a dáme piecť na 25 – 30 minút do predhriatej rúry na 190ºC.
-
Príprava plnky: Do rozpusteného tuku pridáme pretlačený cesnak, soľ a necháme stuhnúť (najlepšie do chladničky), aby nám vznikla roztierateľná hmota.