Nemiesený biely chlieb s pšeničnými otrubami
Ingrediencie
  • 400 gramov hladkej svetlej pšeničnej chlebovej múky T 65O
  • 1 gram sušeného droždia
  • 8 gramov soli
  • 320 gramov ľadovo studenej vody
  • 4 polievkové lyžice pšeničných otrúb
Inštrukcie
  1. V tomto recepte sa ingrediencie vážia v gramoch, nie sú v mililitroch ani v šálkach či lyžiciach.
  2. Do misy preosejeme 400 gramov bielej svetlej pšeničnej múky T 650 - má vyšší obsah lepku, pridáme 8 gramov soli a áno, dobre čítate - len 1 gram sušeného droždia, premiešame suché ingrediencie, prilejeme 320 gramov ľadovo studenej vody, nemiesime!!! len spojíme niekoľkými ľahkými pohybmi pomocou špachtle alebo stierky v homogénne cesto.
  3. Prikryjeme fóliou a necháme pomaly kysnúť pri izbovej teplote cca 21 až 23 stupňov až 18 hodín.
  4. Po tejto dobe vidíme v mise zdvihnuté mokré cesto s početnými bublinkami, cesto pomocou stierky vyklopíme na silne pomúčenú dosku, má charakter veľmi mokrej beztvarej placky, pomúčime aj povrch cesta a prekladáme z rohov do stredu ako obálku pomúčenými rukami, veľmi jemne vytvarujeme rukami guľatý bochník, ktorý obrátime spojom dole na pomúčenú dosku posypanú pšeničnými otrubami, pomúčime aj povrch cesta a posypeme pšeničnými otrubami a prikryjeme čistou vzdušnou utierkou, necháme kysnúť na teple ešte 2 hodiny, kto chce môže cesto preniesť na veľkú čistú pomúčenú utierku posypanú pšeničnými otrubami, pomúči aj povrch bochníka a posype pšeničnými otrubami a prekryje povrch utierkou. Rúru rozohrejeme na 230 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, na spodný rošt vložíme smaltovaný hrniec s pokrievkou a 30 minút ho pri tejto teplote necháme rozpáliť, ja som použila hrniec
  5. Delimano na tento účel, môžete však použiť aj jenskú misu s vrchnákom, ak nemáte práve smaltovaný hrniec. Hrniec nevymazávame tukom a nepoužívame ani pečiaci papier.
  6. Po 30 minútach vyberieme rozpálený hrniec z rúry, vložíme náš bochník do hrnca, tentokrát spojom nahor, prikryjeme pokrievkou a vložíme piecť do rúry, pečieme 30 minút pri tejto teplote, potom odstránime pokrievku z hrnca a pečieme ešte 15 minút pri tej istej teplote bez pokrievky, kým náš chlieb nebude mať peknú hnedú farbu a krásne vypečenú chrumkavú kôrku. Upečený chlieb vyberieme, dáme úplne vychladnúť na mriežku, krájame na krajce najskôr o hodiny.
Poznámky k receptu

Tento chlieb je úžasne chutný, je neuveriteľne ľahúčký, vzdušný, s mäkkučkou striedkou s početnými veľkými okami a perfektne vypečenou chrumkavou kôrkou, až sa mi nechcelo veriť, že toto sa dá dosiahnuť len s jediným gramom sušeného droždia, chuť je zvýraznená pšeničnými otrubami, chlieb má až neuveriteľnú 75 % - tnú hydratovanosť, s čím som sa u iných nemiesených chlebov nestretla, voda prechádza celým chlebom počas pečenia a nad chlebom v prikrytom hrnci udržuje potrebné množstvo pary počas pečenia. Autorom receptu je taliansky pekár žijúci v New Yorku, pán Jim Lahey, majiteľ pekárne Sulivan, jeho recept sa objavil po prvýkrát v Nev York Times v roku 2006, táto metoda je známa už od 1990, odvtedy bol recept vydaný aj knižne medzi najlepšími receptami sveta na chlieb, pekár Jim Lahey nahral na Youtube početné videa, ktoré si môžete pozrieť, recept preletel internetom cez celý svet a je veľmi obľúbený.