Obyčajný biely ošatkový chlieb
Domáci chliem z rúry
Ingrediencie
  • 500 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • 2 lyžičky soli
  • čerstvé droždie 21 gramov
  • 1 lyžička cukru kryštál
  • 250 ml vlažnej vody
  • Poznámky k receptu
Inštrukcie
  1. Do misy robota preosejeme hladkú múku extra špeciál 00, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme ho cukrom kryštál, zalejeme vlažnou vodou a necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  2. Potom miesime v robote najprv na rýchlosti č. 1 asi 10 minút a na rýchlosti č. 2 ešte 4 minúty, kým dostaneme hladké lesklé pružné nelepivé polomäkké cesto, ktoré dáme do pomúčenej guľatej ošatky, pomúčime aj vrch cesta, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu . asi 1 hodinu.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na plech vystlaný teflónovou fóliou, vložíme piecť do rúry vyhriatej na 230 stupňov C, pečieme na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom pri tejto teplote 10 minút, teplotu znížime na 190 stupňov C a pečieme ešte 45 minút, pričom na spodok rúry sme dali hrnček s horúcou vodou, aby sa vytvorila para počas pečenia.
  4. Upečený chlieb vyberieme, necháme úplne vychladnúť a až po vychladnutí pokrájame na krajce. Ide o jednoduchý, ale veľmi chutný obyčajný chlieb s mäkkou striedkou a chrumkavou kôrkou