Paela
Španielske rizotto - Paella Valenciana. Pôvodný recept je z hydiny a králičieho mäsa. Po novom je však rozšírená aj Paela z morských plodov.
Ingrediencie
  • cca 2-3 dl olivového oleja
  • 1 červená paprika nakrájame na prúžky
  • 3/4 kuracie mäso vykostíme a nakrájame na kúsky
  • 1/2 králika vykostíme a nakrájame na kúsky
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • 5-6 strúčikov nadrobno nakrájaného cesnaku
  • 500 g zelenej fazuľky nakrájame na 1 cm kúsky
  • 1-2 paradajky nakrájané
  • nakrájaná klobása tak cca 25-30 cm, alebo čorízo - nemusí byť
  • vriaca voda podľa velkosti voku naplniť paella vok do výšky rukoväte 2 krát
  • cca 600 gramov guľatej ryže
  • Soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • šafrán kvôli na farbe
  • Vetvičky rozmarínu ako obloha
  • Špeciálne vybavenie:
  • veľký plytký vok
Inštrukcie
  1. Do voku dáme 1 dl oleja a opražíme na ňom papriku, len kým trošku zmäkne. Papriku vyberieme, odložíme bokom - použijeme pri dokončení paely.
  2. Pridáme kúsky králičieho a kuracieho mäsa (kuracie môže byť 5 minút po králičom a orestujeme ho na rozpálenom oleji do zlatista. Možno bude treba doliať olej - záleží od voku, pridajte ho pre istotu hneď na začiatku.
  3. Všetko mäso sa restuje "v", alebo "na" oleji. Preto tá variabilita. Nemusí byť celé ponorené v oleji. Miešame len jemne, aby sa orestovalo rovnomerne zo všetkých strán.
  4. Keď je mäso orestované, vytiahneme ho na kraje voku a pridáme fazuľku, paradajku a cesnak.
  5. Treba miešať, aby sa všetko rovnomerne orestovalo. Teraz to celé podlejeme vodu tak, aby sme zakryli mäso.
  6. Najlepšie je podliať vriacou vodou, aby sme neprerušili proces tepelnej úpravy. Varíme asi 30-40 minút, kým sa väčšina vody odparí. Teraz môžeme pridať aj údenú klobásku (alebo čorízo).
  7. Pridajte ryžu, a pravidelne ju rozložte cez panvicu. Miešajte a za stáleno pomalého miešania smažte niekoľko minút (3-4).
  8. Pridajte zvyšok vriacej vody a varíme asi 20 minút. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Pridajte štipku šafranu kvôli farbe. Zamiešajte a už nechajte tak. Paella sa ďalej už nemá miešať.
  9. Na posledných 1-2 minúty zvýšiť teplotu na stredný plameň, až sa spodná vrstva ryže začne mierne "karamelizovať", Valenciania nazývajú "socarrat". Dávajte pozor, ryža by sa nemala dlho "karamelizovať", lebo sa môže pripáliť.
  10. Ozdobíme prúžkami papriky a pár vetvičiek rozmarínu. Zakryjeme panvicu a necháme 5 minút odpočinúť pred podávaním.
Poznámky k receptu

Poznámka k ryži: pomer ryža:voda = 1:3