Paela
Španielske rizotto - Paella Valenciana. Pôvodný recept je z hydiny a králičieho mäsa. Po novom je však rozšírená aj Paela z morských plodov.
Ingrediencie
- cca 2-3 dl olivového oleja
- 1 červená paprika nakrájame na prúžky
- 3/4 kuracie mäso vykostíme a nakrájame na kúsky
- 1/2 králika vykostíme a nakrájame na kúsky
- 1/2 lyžičky sladkej papriky
- 5-6 strúčikov nadrobno nakrájaného cesnaku
- 500 g zelenej fazuľky nakrájame na 1 cm kúsky
- 1-2 paradajky nakrájané
- nakrájaná klobása tak cca 25-30 cm, alebo čorízo - nemusí byť
- vriaca voda podľa velkosti voku naplniť paella vok do výšky rukoväte 2 krát
- cca 600 gramov guľatej ryže
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- šafrán kvôli na farbe
- Vetvičky rozmarínu ako obloha
- Špeciálne vybavenie:
- veľký plytký vok
Inštrukcie
-
Do voku dáme 1 dl oleja a opražíme na ňom papriku, len kým trošku zmäkne. Papriku vyberieme, odložíme bokom - použijeme pri dokončení paely.
-
Pridáme kúsky králičieho a kuracieho mäsa (kuracie môže byť 5 minút po králičom a orestujeme ho na rozpálenom oleji do zlatista. Možno bude treba doliať olej - záleží od voku, pridajte ho pre istotu hneď na začiatku.
-
Všetko mäso sa restuje "v", alebo "na" oleji. Preto tá variabilita. Nemusí byť celé ponorené v oleji. Miešame len jemne, aby sa orestovalo rovnomerne zo všetkých strán.
-
Keď je mäso orestované, vytiahneme ho na kraje voku a pridáme fazuľku, paradajku a cesnak.
-
Treba miešať, aby sa všetko rovnomerne orestovalo. Teraz to celé podlejeme vodu tak, aby sme zakryli mäso.
-
Najlepšie je podliať vriacou vodou, aby sme neprerušili proces tepelnej úpravy. Varíme asi 30-40 minút, kým sa väčšina vody odparí. Teraz môžeme pridať aj údenú klobásku (alebo čorízo).
-
Pridajte ryžu, a pravidelne ju rozložte cez panvicu. Miešajte a za stáleno pomalého miešania smažte niekoľko minút (3-4).
-
Pridajte zvyšok vriacej vody a varíme asi 20 minút. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Pridajte štipku šafranu kvôli farbe. Zamiešajte a už nechajte tak. Paella sa ďalej už nemá miešať.
-
Na posledných 1-2 minúty zvýšiť teplotu na stredný plameň, až sa spodná vrstva ryže začne mierne "karamelizovať", Valenciania nazývajú "socarrat". Dávajte pozor, ryža by sa nemala dlho "karamelizovať", lebo sa môže pripáliť.
-
Ozdobíme prúžkami papriky a pár vetvičiek rozmarínu. Zakryjeme panvicu a necháme 5 minút odpočinúť pred podávaním.
Poznámky k receptu
Poznámka k ryži: pomer ryža:voda = 1:3