Kvások z bielej svetlej chlebovej múky na pečenie domáceho bieleho chleba
Domáca príprava kvásku
Ingrediencie
  • biela svetlá chlebová múka T 650 - podľa potreby
  • studená voda - podľa potreby
Inštrukcie
  1. deň: Večer do čistého zaváraninového pohára dáme 3 lyžice bielej chlebovej múky a 3 lyžice studenej vody, poriadne spolu rozmiešame na hladkú hustú kašičku konzistencie hustého liateho cesta, bez hrudiek, prikryjeme voľne mikroténovým sáčkom /nie na tesno!!!/ a necháme voľne na pulte odpočívať pri izbovej teplote asi 24 hodín.
  2. deň: Večer skontrolujeme, ešte sa v pohári nič nedeje, napriek tomu zopakujeme postup ako v prvý deň.
  3. deň: Večer si všimneme prvých niekoľko drobných bubliniek a ľahko navinulú vôňu v našom budúcom kvásku, prikŕmime 3 lyžicami bielej chlebovej múky, a 3 lyžicami studenej vody, rozmiešame do hladka, najlepšie vidličkou, presne tak, ako ked našľahávame vajcia, aby sa do kvásku dostalo čo najviac vzduchu,ostatný postup je zhodný.
  4. deň: Večer prikŕmime náš kvások 100 gramami hladkej bielej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, ostatný postup je rovnaký.
  5. deň: Večer máme v podstate už aktívny kvások na pečenie chleba, v kvásku sú navinulo voňajúce bubliny. Z nášho kvásku odoberieme 100 g do iného pohára alebo priamo , do misy na zarobenie chleba, odobratý kvások nakŕmime 100 gramami hladkej bielej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, rozmiešame poriadne, prikryjeme a necháme voľne odpočívať pri izbovej teplote aspoň 5 až 6 hodín, najlepšie cez noc, po tejto dobe uvidíme v našom kvásku už početné pekné bubliny navinulej vône, kvások zväčšil svoj objem, viditeľne narástol, s týmto kváskom sa môžeme už pustiť do pečenia domáceho bieleho kváskového chlebíka.
  6. Ostatný kvások, zvyšok, ktorý zostal v pohári, uzavrieme viečkom, odložíme do chladničky a na udržanie aktivity kvásku ho aspoň 2x týždenne prikŕmime 2 lyžicami hladkej bielej chlebovej múky a 2 lyžicami studenej vody, rozmiešame do hladka a vrátime ho do chladničky. Kvások na udržanie však má radšej častejšie takéto prikŕmenie. Tento kvások môžeme použiť kedykoľvek, ked potrebujeme upiecť nový biely chlieb, vtedy ho vyberieme z chladničky, prikŕmime ho 100 gramami hladkej bielej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, prikryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote, kým nenarastie a zväčší svoj objem na dvojnásobok. Ked sa tak stane, odoberieme z neho 100 gramov, ostatný kvások putuje späť do chladničky. Odobratý kvások prikŕmime opäť 100 gramami hladkej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, rozmiešame a ked tento odobratý nakŕmený kvások zdvojnásobí svoj objem - nakysne, použijeme ho na pečenie nového chleba.
  7. Na založenie a udržiavanie kvásku používame obyčajnú vodovodnú vodu, ak je však prechlórovaná, použijeme neperlivú nesýtenú minerálnu vodu - napr. Bonaqua/iná, najlepšie však je použitie vody zo studne.
Poznámky k receptu

Ked som založila svoj prvý biely kvások, bol taký strašne lenivý, že nie a nie sa zobudiť a začať pracovať, pokračovala som v kŕmení, 7. deň večer som ho znovu prikŕmila 100 gramami hladkej chlebovej múky a 100 ml studenej vody, cez noc zrazu ožil a tak sa rozbehol, že mi vybehol cez noc z pohára na pult, vôbec som sa nehnevala, že som musela utrieť pult od kvásku a veľmi spokojná som ho použila na pečenie chleba. Pokiaľ si myslíte, že Váš kvások nepracuje alebo sa nevydaril, v žiadnom prípade ho nevyhadzujte!!! presa má charakter a konzistenciu hustého liateho cesta, úspešne ho použijete na uvarenie halušiek, placiek, palaciniek a pod.. Aktívny kvások máme už 5. deň od založenia kvásku, Zrelý kvások máme až 10. deň od založenia kvásku. Ozaj a viete, že každý kvások má svoje vlastné krstné meno? Tento náš kvások má meno "Anča" 🙂