5 from 1 vote
Domáci biely ošatkový kváskový chlieb
Ingrediencie
  • 250 g aktívneho kvásku z hladkej bielej hl chlebovej múky
  • 250 g hladkej svetlej chlebovej múky T 650
  • 250 g hladkej múky extra špeciál 00
  • 300 ml nesýtenej minerálnej vody Bonaqua/inej nesýtenej
  • 1 zarovnaná polievková lyžica soli
Inštrukcie
  1. Recept na Kvások z hladkej bielej chlebovej múky je TU – https://www.sefkuchari.sk/recept-1147-Kvasok-z-bielej-svetlej-chlebovej-muky-na-pecenie-domaceho-bieleho-chleba.html
  2. Z chladničky vyberieme náš aktívny biely chlebový kvások, necháme ho na pulte prikrytý mikroténovým sáčkom voľne zohriať na izbovú teplotu asi 1 hodinu, potom ho prikŕmime 100 gramami hladkej svetlej chlebovej múky T 650 a 100 ml nesýtenej minerálnej vody / použila som Bonaquu/, poriadne rozmiešame a našľaháme kvások vidličkou, aby sa do neho dostalo čo najviac vzduchu, odoberieme z neho 250 gramov do misy robotu, zvyšok kvásku v pohári putuje uzavretý viečkom späť do chladničky.
  3. Odobratý kvások v mise robota voľne prikryjeme utierkou a necháme ho pri izbovej teplote voľne na pulte pracovať niekoľko hodín, kým sa zdvojnásobí jeho objem a je plný bubliniek s navinulou vôňou, zvyčajne sa tak stane o 5 až 6 hodín.
  4. Ked sa zdvojnásobí v mise objem nášho kvásku, pridáme k nemu obe múky, 1 zarovnanú lyžicu soli a prilejeme 300 ml nesýtenej minerálnej vody, robot s miesiacim hákom zapneme na rýchlosť č. 1 a miesime 10 minút, potom zvýšime rýchlosť na stupeň č. 2 a miesime ešte 4 minúty na tejto rýchlosti, vznikne riedke hladké, ale dosť lepivé cesto konzistecie hustého liateho cesta na halušky.
  5. Povrch cesta jemne pomúčime, misu voľne prikryjeme utierkou a cesto necháme kysnúť 12 hodín pri izbovej teplote. Vykysnuté cesto pomocou stierky vyklopíme na silne pomúčenú dosku, má charakter mokrej beztvarej ŕozliezajúcej sa placky, ktorú silne pomúčenými rukami prekladáme od okrajov do stredu , zložíme ho ako obálku, obrátime spojom nadol a vytvarujeme z neho guľatý bochník tak, že okraje cesta podsúvame dole dovnútra za stáleho otáčania cesta.
  6. Tento bochník vložíme spojom nahor do ošatky vysypanej chlebovou múkou, jemne pomúčime vrch cesta, prikryjeme vzdušnou utierkou a necháme náš chlieb 2 hodiny kysnúť na teple. Ked chlieb vykysol, priložíme na ošatku teflónovú fóliu, rýchlo obrátime a chlieb vyklopíme na fóliu, potrieme ho studenou vodou a preložíme na plech, ktorý sme vybrali z rúry vyhriatej na 230 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, kde bol plech vyhrievaný na tejto teplote 30 minút.
  7. Vrch chleba prikryjeme teflónovou fóliou, vložíme piecť do rúry, na spodok rúry dáme hrnček s horúcou vodou, aby sa vytvorila para, pečieme na 230 stupňov C 30 minút, po tejto dobe znížime teplotu rúry na 200 stupňov C, odstránime fóliu a pečieme ešte 30 minút, kým je kôrka vypečená do peknej hnedej farby a krásne do chrumkava.
  8. Tento chlieb môžete piecť aj v jenskej mise s vrchnákom, v liatinovom hrnci s pokrievkou alebo v rímskom hrnci.
  9. Upečený chlieb vyberieme, potrieme studenou vodou, dáme úplne vychladnúť na mriežku, až potom krájame chlieb na krajce, najskôr však 4 hodiny po upečení chleba.
Poznámky k receptu

Chlieb má mäkkučkú nadýchanú vzdušnú striedku s početnými okami a výborne vypečenú chrumkavú kôrku, má úžasnú charakteristickú chuť a môžu ho aj tí, ktorý z akéhokoľvek dôvodu nesmú pečivo s droždím, domáci chlieb je domáci a takýto nikdy v obchode nekúpite, skúste si ho upiecť doma sami a už nebudete kupovať chlieb v obchode. V Madarsku pridávajú do tohoto chleba na toto množstvo cesta ešte 1 lyžicu lepku, ja som ho nemala, ak máte tú možnosť, pridajte k múke aj lepok.