Pečené rebierko s pečenými zemiakmi
Pečené rebierko s pečenými zemiakmi
Ingrediencie
- 1 kg bravčové rebro s mastnou vrstvou na povrchu alebo prerastený bôčik
- 2 PL bravčová masť
- 1 cibuľa
- Marináda:
- 2 roztlačené strúčiky cesnaku
- 3 PL kečup
- 1 ČL soľ
- mleté čierne korenie
- mletá paprika
- tymián
- 2 ČL worchestrová omáčka
- 1 PL med
- 3 PL olej
- 2 PL voda
- Pečené zemiaky:
- 1 kg zemiakov
- 1 ČL soľ
- 3 PL olej
- rasca
Inštrukcie
-
Deň vopred si pripravíme rebierko. Keď je na vrchu rebierka mastná vrstva, narežeme ju tak, aby vznikli štvorčeky. Na panvici rozpálime masť a touto štvorčekovou časťou vložíme mäso.
-
Opekáme, kým sa neuvoľní masť a zo štvorčekov sa nevypečú oškvarky.
-
Oškvarky neodrežeme, necháme na mäse!
-
Suroviny na marinádu zmiešame. Mäso dobre natrieme marinádou, čo zostane, odložíme.
-
Vypečenú masť vlejeme do uzatvárateľného pekáča, vložíme mäso, posypeme na kolieska nakrájanou cibuľou a necháme odstáť. Na druhý deň prilejeme asi 1-2 dl vody - tak aby rebierko bolo tak do polovice ponorené.
-
Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme asi 45 minút - po 15-tich minútach vždy otočíme.
-
Potom mäso natrieme zvyšnou marinádou a pečieme asi 30 minút - kým je mäkké. Potom zložíme pokrievku, zvýšime teplotu na 180 °C a ešte asi 15 minút dopečieme - aby mäso zhnedlo.
-
Medzitým očistíme zemiaky, pokrájame na väčšie kúsky a dáme spolu so soľou variť na asi 10 minút. Nesmú byť úplne mäkké. Vodu zlejeme.
-
Pekáč vymastíme olejom, vysypeme tam zemiaky, polejeme olejom a premiešame tak, aby boli zemiaky pokryté slabučkou vrstvou oleja.
-
Posypeme rascou, trochou soli a dáme do rúry. Pečieme do ružova za občasného pomiešania, aby neprihoreli. Na záver ešte podľa chuti dosolíme.