Pečené rebierko s pečenými zemiakmi
Pečené rebierko s pečenými zemiakmi
Ingrediencie
  • 1 kg bravčové rebro s mastnou vrstvou na povrchu alebo prerastený bôčik
  • 2 PL bravčová masť
  • 1 cibuľa
  • Marináda:
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku
  • 3 PL kečup
  • 1 ČL soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá paprika
  • tymián
  • 2 ČL worchestrová omáčka
  • 1 PL med
  • 3 PL olej
  • 2 PL voda
  • Pečené zemiaky:
  • 1 kg zemiakov
  • 1 ČL soľ
  • 3 PL olej
  • rasca
Inštrukcie
  1. Deň vopred si pripravíme rebierko. Keď je na vrchu rebierka mastná vrstva, narežeme ju tak, aby vznikli štvorčeky. Na panvici rozpálime masť a touto štvorčekovou časťou vložíme mäso.
  2. Opekáme, kým sa neuvoľní masť a zo štvorčekov sa nevypečú oškvarky.
  3. Oškvarky neodrežeme, necháme na mäse!
  4. Suroviny na marinádu zmiešame. Mäso dobre natrieme marinádou, čo zostane, odložíme.
  5. Vypečenú masť vlejeme do uzatvárateľného pekáča, vložíme mäso, posypeme na kolieska nakrájanou cibuľou a necháme odstáť. Na druhý deň prilejeme asi 1-2 dl vody - tak aby rebierko bolo tak do polovice ponorené.
  6. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme asi 45 minút - po 15-tich minútach vždy otočíme.
  7. Potom mäso natrieme zvyšnou marinádou a pečieme asi 30 minút - kým je mäkké. Potom zložíme pokrievku, zvýšime teplotu na 180 °C a ešte asi 15 minút dopečieme - aby mäso zhnedlo.
  8. Medzitým očistíme zemiaky, pokrájame na väčšie kúsky a dáme spolu so soľou variť na asi 10 minút. Nesmú byť úplne mäkké. Vodu zlejeme.
  9. Pekáč vymastíme olejom, vysypeme tam zemiaky, polejeme olejom a premiešame tak, aby boli zemiaky pokryté slabučkou vrstvou oleja.
  10. Posypeme rascou, trochou soli a dáme do rúry. Pečieme do ružova za občasného pomiešania, aby neprihoreli. Na záver ešte podľa chuti dosolíme.