Sterilizované mäso
Niekto má rád klobásu, niekto šunku, ale mäsko sa dá uchovávať aj inak, ako vyúdené, alebo v mrazničke.
Ingrediencie
  • ľubovolné množstvo ľubovolného mäsa z 4 nohých zvierat
  • soľ
  • Ja som použil diviaka ale môže to byť srnec, bravčové, hovädzie, ... Dôležité je dodržať pomer mäso:soľ. Na 1 kg mäsa ide tak 14g soli.
Inštrukcie
  1. Mäso nakrájame na menšie kocky (také, aké sa nám zdajú vhodné do guláša, prekeltu, rizota, alebo k cestovinám na smotane).
  2. Naložíme do 7 dl zaváraninových pohárov a na vrch dáme zarovnanú menšiu polievkovú lyžicu soli (na 1kg mäsa ide 14g soli).
  3. Poháre zatvoríme a pri miernom vare sterilizujeme 2 hodiny. Necháme vychladnúť a šup do komory (ak sa dobre zatiahne, vyrdží kludne aj pol roka - rok.
  4. Mäso pustí dostatok šťavy a môže sa následne použiť na turborýchlu prípravu guláša, perkeltu, rizota, alebo len tak zahustiť smotanou a s cestovinami, alebo haluškami.
  5. Príprava a použitie je oveľa komfortnejšie, ako z mrazničky a to už ani nehovorím o úspore energie.