Vaječná tlačenka (Biela saláma)
Zeleninová saláma by možno znela lepšie, Ale je tam aj trošku mäsa (nemusí byť), tak jet to recept na bielu salámu.
Ingrediencie
  • 400 g sterilizovanej zeleniny najideálnejšie BONDUELE
  • 5-8 menších uvarených mrkiev uvarených v bujóne
  • 4 dl vývaru môže byť aj bujón
  • 2 malé sáčky práškovej želatiny
  • 400 g tatarskej omáčky
  • 400 g dietnej salámy
  • 4 vajcia uvarené natvrdo
Inštrukcie
  1. Zeleninu zľahka premiešame s tatárskou omáčkou. Pridáme nastrúhané vajíčka a uvarenú mrkvu (mrkva ide v celku). Salámu nakrájame na hrubšie pásiky a zľahka primiešame do "šalátu".
  2. Do 4 dl horúceho vývaru (nesmie byť vriaci) pridáme 2 malé sáčky práškovej želatiny a za stáleho miešania ju dokonale rozpustíme. Trvá to tak 3-5 minút. Ak nemáme vývar, poslúži nám aj 1 kocka bujónu. Môže byť zeleninový, ale veľmi dobrý je aj hovädzí.
  3. Rozpustenú želatinu primiešame do "šalátu" a naplníme do formy (napríklad srnčí chrbát, paprika, silikónové vajíčka, ...). Necháme vychladnúť a stuhnúť niekoľko hodín (najlepšie v chladničke do druhého dňa). Vyberieme z formy, nakrájame a podávame na sendviči.
  4. Odporúčam použiť silikónovú formu (nie je podmienkou) , alebo aspoň trošku tvarovateľný materiál, lepšie sa nám bude "saláma" vyklápať. Dosť pomôže aj to, keď je forma pred naplnením opláchnutá studenou vodou.