Fantastické domáce žemle s kváskom a droždím
Nepotrebujete pracovať v pekárni, aby ste mali doma horúce žemle.
Ingrediencie
  • 500 gramov múky extra špeciál 00
  • 20 gramov čerstvého droždia
  • 2 lyžičky cukru kryštál
  • 320 gramov studenej pitnej vody
  • 100 gramov aktívneho ražného kvásku
  • 20 gramov studenej pitnej vody na nariedenie kvásku
  • 2 lyžice sušeného mlieka
  • 2 lyžičky soli
Inštrukcie
  1. Do misy robotu dáme aktívny ražný kvások v množstve 100 gramov a nariedime ho studenou vodou na celkové množstvo 120 gramov.
  2. Misu prikryjeme utierkou a kvások necháme na teple pracovať 12 hodín, najlepšie cez noc .
  3. Recept na žitný kvások TU: http://recepty.vareni.cz/zitny-kvasek-na-peceni-chleba-starter-podle-petera-reinharta/ K vykysnutému kvásku pridáme múku, sušené mlieko, rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme ho cukrom kryštál, prilejeme 320 gramov studenej vody, pridáme soľ, premiešame a necháme prikryté utierkou 30 minút odpočinúť.
  4. Najprv miesime na rýchlosti č. 1 desať minút, potom na stupni č. 2 ešte 4 minúty. Prikryjeme utierkou a necháme cesto kysnúť asi 1 hodinu na teple.
  5. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rukami ho rovnomerne jemne roztlačíme na hrúbku asi 2 cm a poskladáme ako lístkové cesto,
  6. Cesto zakryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.
  7. Potom cesto rozvážime na 100 gramové kúsky, ktoré necháme 10 minút odpočinúť a vytvarujeme z kúskov guľaté bochníčky, aby držali tvar, spravíme tak, že vytvarujeme najprv guľu, ktorú otáčame na doske medzi oboma dlaňami, pričom ich na spodku asi 3x podhneme, potom budú pekne napnuté a guľaté..
  8. Bochníčky dáme na plech vystlaný teflónovou fóliou, prikryjeme vzdušnou utierkou a necháme ešte 35 minút podkysnúť na teple.
  9. Vykysnuté bochníčky potrieme studenou vodou, povrch môžeme posypať celým makom, sezamom, kmínom, semienkami podľa našej chuti alebo nechať neposypané.
  10. Na spodok rúry dáme starší pekáč, rúru rozohrejeme na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, do vopred vyhriatej rúry vložíme piecť pripravené žemle, do staršieho pekáča na spodku rúry vlejeme asi 100 ml vriacej vody, žemle pečieme prvých 5 minút v pare, celkom asi 20 minút na strednom rošte, kým sa povrch žemlí sfarbí do peknej zlato - žltej farby a bude krásne chrumkavý.
  11. Upečené žemle vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.
Poznámky k receptu

Tieto žemle, v ktorých sa kombinuje aktívny kvások s čerstvým droždím sa vyznačujú tým, že fantasticky nakysnú, majú úžasne ľahkú vzdušnú mäkkučkú striedku a chrumkavú chutnú tenkú kôrku povrchu, vynikajúcu chuť a vydržia dlhší čas vláčne a sú čerstvé ako po upečení.. Kedysi sa tieto úžasne chutné kvalitné poctivé a fantastické žemle bežne piekli v našich pekárňach, tí skôr narodení sa veľmi dobre pamätajú, že sa v obchodoch predávali bežne čerstvé len za 20 halierov za kus a veľmi sa míňali, boli dlhší čas ako čerstvo upečené a nie ako tie dnešné, ktoré sú po vychladnutí hned gumové s kopou nežiaducich éčiek a prídavných látok. Ak ich čo i len raz doma upečiete tieto domáce žemle, budete ich piecť stále a už nikdy viac žiadne žemle v obchode nekúpite 🙂