5 from 1 vote
Bravčová masť a oškvarky
Bravčová masť je výborná na vyprážanie, pretože sa neprepaľuje tak, ako niektoré oleje. Oškvarky sú vynikajúce teplé, alebo ako surovina do pomazánky
Ingrediencie
  • Je vhodné pripraviť z väčšieho množstva slaniny lebo masť je možné skladovať v chladničke niekoľko mesiacov.
  • Suroviny - píšem na 1 kg slaniny - z ktorej po vytopení dostanete 1 veľký zaváraninový pohár masti pri väčšom množstve slaniny pridať aj ostatné suroviny.
  • 1 kg neúdenej slaniny bez kože alebo odrezkov
  • 1 PL zarovnaná soli
  • 1/2 dl mlieka - nemusí byť ale spôsobí zhnednutie oškvarkov
Inštrukcie
  1. Slaninu narežeme na rovnaké kocky (asi 1,5 x 1,5 x 1,5 cm).
  2. Dáme do vysokého hrnca, zasypeme soľou a pridáme mlieko. Dobre premiešame a dáme na platničku na sporák. A teraz za stáleho miešania čakáme, kým sa slanina nezačne vytápať.
  3. Vytopenú masť zbierame malou naberačkou a pomaly ju opatrne prelievame do umytých a vysušených zaváracích pohárov (moja babička používala kameninový hrniec) - pozor, aby pohár nepraskol, treba ho podložiť nožom alebo kovovou podložkou a do pohára vložiť polievkovú lyžicu.
  4. Keď oškvarky zhnednú (pozor, aby sa nespálili), odstavíme celý hrniec z ohňa, oškvarky vyberieme dierkovanou naberačkou a vytlačíme z nich prebytočnú masť (ja na to používam pretláčač na varené zemiaky).
  5. Zvyšnú masť zlejeme do pohárov. Poháre s masťou necháme vychladnúť (masť klesne asi o 1 cm) a vychladnuté dobre uzavrieme a dáme do chladničky.
  6. Ak by ste na masť zabudli a zdala sa vám po otvorení zatuchnutá, môžete ju opätovne preškvariť a zasa bude jedlá a voňavá.