Zemiakový prívarok s fašírkou
Závodné stravovanie, školská jedáleň. Každý ho už niekde zažil. Recept na zemiakový prívarok s fašírkou je nostalgia, ktorá si zaslúži svoje miesto v našej kuchárke a na našom tanieri.
Ingrediencie
- ZEMIAKOVÝ PRÍVAROK
- 1 kg zemiakov
- 1 kyslá smotana
- 2 PL hladkej múky
- 2-3 bobkové listy
- kôpor nemusí byť, ale s ním je to mňam,
- 5-6 kopcovité PL cukru
- 1 čl soľ
- 3 PL ocot
- Fašírky:
- mleté bravčové mäso 500 g
- 2 rožky
- 1 vajce
- 1 väčšia cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- sladká paprika mletá
- mleté čierne korenie
- soľ
- majorán nemusí byť,
- strúhanka
- olej
Inštrukcie
-
Zemiaky pokrájame na kocky, zalejeme vodou (iba aby sme zakryli zemiaky - nie viac), osolíme a dáme variť spolu s bobkovým listom a čiernym korením.
-
Keď sú mäkké, vlejeme do nich smotanu rozmiešanú s hladkou múkou (aby sa nám lepšie rozmiešala múka, môžeme pridať 1 dl vody), a ešte asi 3 minútky povaríme. Ochutíme cukrom a octom.
-
Základné pravidlá ochucovanie s cukrom a octom: - ocot musí byť 8%-tný
-
- cukor 2x toľko kopcom lyžičiek, ako ocot.
-
jemné dochucovanie už potom záleží od chúťok.
-
Fašírky:
-
Mäso, cibuľu a cesnak pomelieme najemno na mäsovom plynčeku. dokladne zamiešame, pridáme vajíčko a namočené vyžmýkané rožky.
-
Ochutíme soľou, paprikou, korením a môžeme pridať aj rozmrvenú majoránku (ale nie je podmienkou). Dobre premiešame a zmes zahustíme 1-2 PL strúhanky.
-
Zo zmesi tvarujeme ploské fašírky, ktoré následne obalíme v strúhanke. Vyprážame 10 minút z oboch strán na rozpálenom oleji. Po vybratí z oleja ich môžeme na 2 sekudny ponoriť do vriacej vody, aby sme odstránili prebytočný olej.
-
Vriaca voda sa za 2 minutky odparí a fašírky budú suché.