Zemiakový prívarok s fašírkou
Závodné stravovanie, školská jedáleň. Každý ho už niekde zažil. Recept na zemiakový prívarok s fašírkou je nostalgia, ktorá si zaslúži svoje miesto v našej kuchárke a na našom tanieri.
Ingrediencie
  • ZEMIAKOVÝ PRÍVAROK
  • 1 kg zemiakov
  • 1 kyslá smotana
  • 2 PL hladkej múky
  • 2-3 bobkové listy
  • kôpor nemusí byť, ale s ním je to mňam,
  • 5-6 kopcovité PL cukru
  • 1 čl soľ
  • 3 PL ocot
  • Fašírky:
  • mleté bravčové mäso 500 g
  • 2 rožky
  • 1 vajce
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • sladká paprika mletá
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • majorán nemusí byť,
  • strúhanka
  • olej
Inštrukcie
  1. Zemiaky pokrájame na kocky, zalejeme vodou (iba aby sme zakryli zemiaky - nie viac), osolíme a dáme variť spolu s bobkovým listom a čiernym korením.
  2. Keď sú mäkké, vlejeme do nich smotanu rozmiešanú s hladkou múkou (aby sa nám lepšie rozmiešala múka, môžeme pridať 1 dl vody), a ešte asi 3 minútky povaríme. Ochutíme cukrom a octom.
  3. Základné pravidlá ochucovanie s cukrom a octom: - ocot musí byť 8%-tný
  4. - cukor 2x toľko kopcom lyžičiek, ako ocot.
  5. jemné dochucovanie už potom záleží od chúťok.
  6. Fašírky:
  7. Mäso, cibuľu a cesnak pomelieme najemno na mäsovom plynčeku. dokladne zamiešame, pridáme vajíčko a namočené vyžmýkané rožky.
  8. Ochutíme soľou, paprikou, korením a môžeme pridať aj rozmrvenú majoránku (ale nie je podmienkou). Dobre premiešame a zmes zahustíme 1-2 PL strúhanky.
  9. Zo zmesi tvarujeme ploské fašírky, ktoré následne obalíme v strúhanke. Vyprážame 10 minút z oboch strán na rozpálenom oleji. Po vybratí z oleja ich môžeme na 2 sekudny ponoriť do vriacej vody, aby sme odstránili prebytočný olej.
  10. Vriaca voda sa za 2 minutky odparí a fašírky budú suché.