Huspenina vylepšená údeným mäsom
Huspenina vylepšená údeným mäsom
Ingrediencie
- Huspenina:
- 1-1,5 kg bravčové mäso na huspeninu hlava, kolienko, nožička, chvost, koža
- 2-2,5 l voda
- 1 veľká cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 1,5 ČL soľ
- 10 guličiek čierne korenie
- 5 guličiek nové korenie
- 3 bobkové listy
- Údené mäso:
- 1 bravčové údené koleno – asi 3/4 kg alebo 500 g údenej krkovičky
- 2 bobkové listy
- 1 l voda
Inštrukcie
-
Mäso na huspeninu dobre umyjeme, vložíme do veľkého hrnca (alebo kuchty), pridáme vodu a ostatné suroviny a varíme asi 2 hodiny (v kuchte niečo cez hodinu), kým nie je mäso úplne mäkké, až sa začína rozpadať.
-
Údené mäso uvaríme zvlášť! Vodu po uvarení nepridávame do huspeniny, ale použijeme na prípravu krúpkovej, fazuľovej alebo šošovicovej polievky.
-
Všetko mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Odstránime kosti, chrupavky a šľachy.
-
Mäso nakrájame a rozdelíme na porcie. Do každej porcie pridáme okrem mäsa z huspeniny aj kúsok údeného mäsa, do porcií pre deti dáme iba chudé mäso, pre dospelých, ktorí to majú radi, pridáme aj kúsok mastného mäsa a na kúsky pokrájanú kožu.
-
Ak máme chladnú komoru, môžeme dať každú porciu na samostatný tanier (misku), ak potrebujeme huspeninu vmestiť do chladničky, použijeme hlboký pekáč, z ktorého si potom vyberieme také množstvo, aké zjeme.
-
Naporciované mäso zalejeme precedeným vývarom z huspeninového mäsa. Dáme do chladu a necháme stuhnúť.
-
Podávame s octom a nakrájanou cibuľou.