Segedínsky guláš s domácou knedľou
Kyslá kapusta, smotana, mäso. Z dobrých surovín sa dobrý guláš ľahko robí.
Ingrediencie
  • cca 1 kg dobrého mäsa bravčové stehno, morčacina, chudé jahňacie, ...
  • 300 g vyžmýkanej kyslej kapusty bez šťavy
  • 250 g sladkej smotany na šľahanie
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 čl soli
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 PL masti alebo oleja
  • 1 PL červenej papriky
Inštrukcie
  1. Na masti (oleji) opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Nepražíme na "plný plyn", stačí tak na 70% (aby to zase nebolo veľmi pomaly). Necháme cibuľu sfarbiť do žltohneda. Neverte tým, čo tvrdia, že stačí do sklovita.
  3. Už len tá vôňa do žltohneda opraženej cibule Vás presvedčí, že ste spravili dobre. stíšime plameň, pridáme 1 PL mletej červenej papriky (tu treba miešať a nenechať papriku spáliť) a po zamiešaní (5-6 sekúnd) pridať nakrájané mäsko. Ja uprednostňujem čisté - chudé mäso, žiadne mastnoty - ŽIADEN KOMPROMIS.
  4. Mäsko zamiešame, necháme trošku zatiahnuť (minútku) a zalejeme vriacou vodou tak, aby sme ho úplne nezakryli, 2-3 milimetre môže trčať nad vodu.
  5. Prikryjeme, pridáme soľ (1 čl) a na pomalom ohni dusíme tak 40-50 minút. Mäso ešte nebude po tomto čase úplne hotové, no my tam pridáme vyžmýkanú kyslú kapustu (odporúčam ju dobre nakrájať ostrým nožom). Premiešame a dusíme ešte minimálne 30 minút. No a tu vstupuje ďalší parameter: Kvalita a vek mäsa a kvalita kyslej kapusty.
  6. RADŠEJ NECH JE ROZVARENÁ KAPUSTA, AKO NEUVARENÉ MASO. Skúste mäsko, ak sa Vám rozpadá už na jazyku, je hotové, ak nie skúste o 10 minút. (toto opakujte, až kým mäsko úplne nezmäkne).
  7. Duste prikryté a pomaličky, aby sa neodparila všetka tekutina. Ak by jej bolo málo (menej, ako hladina mäsa s kapustou), kľudne dolejte VRIACU VODU.
  8. Keď je mäsko hotové, v smotane zamiešajte 2 polievkové lyžice hladkej múky, pridajte do hrnca a nechajte prejsť varom.
Poznámky k receptu

POZNAMKA: 1 PL múky neznamená ZAROVNANÁ, ale malý kopček múky na lyžičke :-). Podávame s domácou knedľou. (Recept: https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=844)