Segedínsky guláš s domácou knedľou
Kyslá kapusta, smotana, mäso. Z dobrých surovín sa dobrý guláš ľahko robí.
Ingrediencie
- cca 1 kg dobrého mäsa bravčové stehno, morčacina, chudé jahňacie, ...
- 300 g vyžmýkanej kyslej kapusty bez šťavy
- 250 g sladkej smotany na šľahanie
- 2 PL hladkej múky
- 1 čl soli
- 1 väčšia cibuľa
- 3 PL masti alebo oleja
- 1 PL červenej papriky
Inštrukcie
-
Na masti (oleji) opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
-
Nepražíme na "plný plyn", stačí tak na 70% (aby to zase nebolo veľmi pomaly). Necháme cibuľu sfarbiť do žltohneda. Neverte tým, čo tvrdia, že stačí do sklovita.
-
Už len tá vôňa do žltohneda opraženej cibule Vás presvedčí, že ste spravili dobre. stíšime plameň, pridáme 1 PL mletej červenej papriky (tu treba miešať a nenechať papriku spáliť) a po zamiešaní (5-6 sekúnd) pridať nakrájané mäsko. Ja uprednostňujem čisté - chudé mäso, žiadne mastnoty - ŽIADEN KOMPROMIS.
-
Mäsko zamiešame, necháme trošku zatiahnuť (minútku) a zalejeme vriacou vodou tak, aby sme ho úplne nezakryli, 2-3 milimetre môže trčať nad vodu.
-
Prikryjeme, pridáme soľ (1 čl) a na pomalom ohni dusíme tak 40-50 minút. Mäso ešte nebude po tomto čase úplne hotové, no my tam pridáme vyžmýkanú kyslú kapustu (odporúčam ju dobre nakrájať ostrým nožom). Premiešame a dusíme ešte minimálne 30 minút. No a tu vstupuje ďalší parameter: Kvalita a vek mäsa a kvalita kyslej kapusty.
-
RADŠEJ NECH JE ROZVARENÁ KAPUSTA, AKO NEUVARENÉ MASO. Skúste mäsko, ak sa Vám rozpadá už na jazyku, je hotové, ak nie skúste o 10 minút. (toto opakujte, až kým mäsko úplne nezmäkne).
-
Duste prikryté a pomaličky, aby sa neodparila všetka tekutina. Ak by jej bolo málo (menej, ako hladina mäsa s kapustou), kľudne dolejte VRIACU VODU.
-
Keď je mäsko hotové, v smotane zamiešajte 2 polievkové lyžice hladkej múky, pridajte do hrnca a nechajte prejsť varom.
Poznámky k receptu
POZNAMKA: 1 PL múky neznamená ZAROVNANÁ, ale malý kopček múky na lyžičke :-). Podávame s domácou knedľou. (Recept: https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=844)