Škótske vajcia po Slovensky
Škóti ich jedia hlavne na piknikoch, no nemyslím si, že by sa nedali servírovať, ako plnohodnotný druhý obedový chod.
Ingrediencie
  • 4 vajcia
  • 300 g mletých klobáskových párkov (použil som frankfurtské párky z LIDL-a - sú akokeby mierne priúdené.
  • 1 PL horčice
  • 1 čl červenej mletej papriky
  • 2 PL Solamil alebo Gustin, alebo iný škrob
  • 4 PL vlažnej vody
  • Trojobal:
  • hladká múka cca 150g
  • 2 vyšľahané vajíčka so štipkou soli
  • strúhanka cca 150g
  • Príloha:
  • cca 700g zemiakov
  • cca 2 PL masla ja som si odkrojil z kratšej strany 1 cm z 250gramového masla
  • 1 čl soli
  • špenát
Inštrukcie
  1. Ak chcete uchvátiť stravníkov, tak škótske vajcia treva spraviť tak, aby žĺtok nebol úplne uvarený.
  2. Dá sa to docieliť tak, že vajíčka dáte do osolenej studenej vody, vodu privediete do varu a akonáhle voda zovrie, úplne vypneme plameň. Necháme ich vo vode presne 3 minuty. Potom ich vyberiete a ponorte do väčšieho hrnca (3 litre) naplnaného studenou vodou - treba zastaviť varenie - pridaný ľad do vody = BONUS. Vychladnuté vajíčka olúpeme.
  3. K pomeltým párkom pridáme ostatné ingrediencie, dôkladne vymiešame a rozdelíme na 4 rovnaké diely (máme 4 vajíčka). Bez nasledovného triku by všetko skončilo v koši, preto je dôležité nezačať s týmto receptom skôr, ako nebudete mať doma potravinársku fóliu.
  4. Rozprestiem cca 60 cm foliu na stôl a do prvej polovice dajte jednu kôpku zmesy. Prikryté druhou polovicou (nie, nemusíte ich oddelovať, len ju prehnite a tým prikryjete zmes). Rukou rozltačte placku o velkosti cca 3 vajec. V strede by mala byť trošku hrubšia, ako na krajoch, lebo kraje sa prekryjú.
  5. Odokryte vrchnú fóliu, položte vajíčko a pomocou spodnej časti fólie zabaľte vajíčko do "županu". Na všetky vajíčka môžete použiť túto jednu fóliu. Takto oblečené vajíčko obaľte v trojobale (múka, vyšľahané vajce a nakoniec strúhanka).
  6. Pripravte si všetky vajcia a ponorte ich do vriaceho oleja tak, aby boli celé ponorené. Po cca 20 sekundách vyprážania ich otočte a po minute zase.
  7. Zo spodku pripeká viac, ako na vrchu a rozdielne teploty by mohli spôsobiť rozpadnutie vajca. Nechajte nech chytí trošku farbu (ako na obrázku) a vyberte ich. Aby sa dobre prepiekli, dajte ich ešte na 10 minút do rozpálenej rúry (180 stupňov).
  8. Zemiaky očistíme, nakrájame, dáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou (zohrievam ju v rýchlovarnej konvici). Pridáme kopcovitú čajovú lyžičku soli a varíme do mäkka (cca 12 minút - záleží od druhu zemiakov). Zlejeme vodu, pridáme maslo, horúce mlieko a spravíme pyré. Špenát nakrájame PORCELÁNOVÝM NOŽOM, pridáme do pyré a pár lístkov môžeme pridať ešte na tanier pri servírovaní.