Škótske vajcia po Slovensky
Škóti ich jedia hlavne na piknikoch, no nemyslím si, že by sa nedali servírovať, ako plnohodnotný druhý obedový chod.
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 300 g mletých klobáskových párkov (použil som frankfurtské párky z LIDL-a - sú akokeby mierne priúdené.
- 1 PL horčice
- 1 čl červenej mletej papriky
- 2 PL Solamil alebo Gustin, alebo iný škrob
- 4 PL vlažnej vody
- Trojobal:
- hladká múka cca 150g
- 2 vyšľahané vajíčka so štipkou soli
- strúhanka cca 150g
- Príloha:
- cca 700g zemiakov
- cca 2 PL masla ja som si odkrojil z kratšej strany 1 cm z 250gramového masla
- 1 čl soli
- špenát
Inštrukcie
-
Ak chcete uchvátiť stravníkov, tak škótske vajcia treva spraviť tak, aby žĺtok nebol úplne uvarený.
-
Dá sa to docieliť tak, že vajíčka dáte do osolenej studenej vody, vodu privediete do varu a akonáhle voda zovrie, úplne vypneme plameň. Necháme ich vo vode presne 3 minuty. Potom ich vyberiete a ponorte do väčšieho hrnca (3 litre) naplnaného studenou vodou - treba zastaviť varenie - pridaný ľad do vody = BONUS. Vychladnuté vajíčka olúpeme.
-
K pomeltým párkom pridáme ostatné ingrediencie, dôkladne vymiešame a rozdelíme na 4 rovnaké diely (máme 4 vajíčka). Bez nasledovného triku by všetko skončilo v koši, preto je dôležité nezačať s týmto receptom skôr, ako nebudete mať doma potravinársku fóliu.
-
Rozprestiem cca 60 cm foliu na stôl a do prvej polovice dajte jednu kôpku zmesy. Prikryté druhou polovicou (nie, nemusíte ich oddelovať, len ju prehnite a tým prikryjete zmes). Rukou rozltačte placku o velkosti cca 3 vajec. V strede by mala byť trošku hrubšia, ako na krajoch, lebo kraje sa prekryjú.
-
Odokryte vrchnú fóliu, položte vajíčko a pomocou spodnej časti fólie zabaľte vajíčko do "županu". Na všetky vajíčka môžete použiť túto jednu fóliu. Takto oblečené vajíčko obaľte v trojobale (múka, vyšľahané vajce a nakoniec strúhanka).
-
Pripravte si všetky vajcia a ponorte ich do vriaceho oleja tak, aby boli celé ponorené. Po cca 20 sekundách vyprážania ich otočte a po minute zase.
-
Zo spodku pripeká viac, ako na vrchu a rozdielne teploty by mohli spôsobiť rozpadnutie vajca. Nechajte nech chytí trošku farbu (ako na obrázku) a vyberte ich. Aby sa dobre prepiekli, dajte ich ešte na 10 minút do rozpálenej rúry (180 stupňov).
-
Zemiaky očistíme, nakrájame, dáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou (zohrievam ju v rýchlovarnej konvici). Pridáme kopcovitú čajovú lyžičku soli a varíme do mäkka (cca 12 minút - záleží od druhu zemiakov). Zlejeme vodu, pridáme maslo, horúce mlieko a spravíme pyré. Špenát nakrájame PORCELÁNOVÝM NOŽOM, pridáme do pyré a pár lístkov môžeme pridať ešte na tanier pri servírovaní.