Kvásková ciabatta
Ciabatta je chutný vzdušný tradičný biely taliansky chlieb, skúste ho pripraviť miesto droždia s bielym kváskom.
Ingrediencie
  • Na rozkvas:
  • 2 polievkové lyžice aktívneho bieleho kvásku
  • 125 gramov bielej pšeničnej hladkej svetlej chlebovej múky T 650
  • 125 ml vlažnej vody
  • cesto:
  • 340 gramov bielej pšeničnej hladkej svetlej chlebovej múky T 650
  • 1 lyžička soli
  • 15 gramov olivového oleja
  • 150 ml vlažnej vody
  • m úka na podsypanie podľa potreby
Inštrukcie
  1. Pečenie tejto ciabatty treba naplánovať na 2 dni.
  2. Prvý deň dáme do misy robota 2 polievkové lyžice aktívneho bieleho kvásku, recept TU: https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=1147 Ku kvásku pridáme 125 gramov bielej svetlej chlebovej múky t 650, prilejeme 125 ml vlažnej vody, všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, misu zabalíme do igelitovej tašky a necháme tento rozkvas voľne na pulte vykvasiť.
  3. Ked vidíme, že rozkvas už vykvasil, pridáme k rozkvasu 340 gramov hladkej svetlej pšeničnej chlebovej múky t 650, 1 lyžičku soli, 15 gramov olivového oleja a 150 ml vlažnej vody, ktorú prilievame pomalým prúdom až počas miesenia na záver. Pomocou miesiacich hákov vymiesime v robote hladké pružné mäkšie cesto, čo trvá asi 15 minút.
  4. Pomocou špachtle vytvarujeme v mise z cesta bochník, misu uzavrieme igelitovou taškou a necháme voľne na pulte odpočívať 2 hodiny.
  5. Po tomto čase cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, pomúčenými rukami ponaťahujeme do strán, podľa potreby ešte zapracujeme múku, ale len toľko múky, aby cesto zostalo mäkké, avšak sa nerozlievalo, z cesta vytvarujeme bochník, ktorý vrátime do misy, misu uzavrieme do igelitovej tašky a odložíme na noc odpočívať do chladničky, kde bude pomaličky kysnúť celú noc.
  6. Ráno, na druhý deň, cesto vyberieme z chladničky, vyklopíme na pomúčenú dosku, rukami ho ponaťahujeme do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 cm, pričom dbáme na to, aby sme už do cesta nezapracovali viac múky.
  7. Cesto rozdelíme na 4 približne rovnaké časti, z cesta vytvarujeme 4 pozdĺžne ciabatty, ktoré opatrne prenesieme na plech vystlaný pečiacim papierom a posypaný múkou, aby sa ciabbaty neskôr počas pečenia pekne nadvihli a nerozliali do strán.
  8. Plech s ciabattami dáme do igelitovej tašky a necháme voľne kysnúť na teplom mieste. Spravíme viackrát počas kysnutia palcový test, aby ciabatty neprekysli.
  9. Ak sa nám cesto po zatlačení palcom rýchlo vráti späť, potrebuje ešte kysnúť. Ak sa nám cesto po zatlačení palcom vracia lenivo späť, je najvyšší čas rozpáliť rúru. Rúru predohrejeme na 230 stupňov C a vyhrejeme na túto teplotu aj starší plech na spodku rúry, do ktorého vlejeme horúcu vodu - asi 150 ml, vložíme vykysnuté ciabatty na stredný rošt, dvierka rúry rýchlo zavrieme, aby neunikla vzniknutá para.
  10. Pri tejto teplote pečieme prvých 10 minút, plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 200 stupňov C a pečieme ešte pri tejto teplote 15 až 20 minút, kým sa na povrchu nevytvorí chrumkavá zlato - hnedá kôrka.
  11. Upečené ciabatty vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Servírujeme vychladnuté a pokrájané na krajce ako veľmi chutnú prílohu k rôznym jedlám na šťave, k šalátom, k rôznemu pečenému mäsu, k údeninám, syrom a pod. alebo ich natierame čerstvým maslom, paštétami a rôznymi nátierkami, ev.rôzne obložíme a podávame ako samostatné jedlo.
Poznámky k receptu

Ciabatta sa vyznačuje chrumkavou kôrkou na povrchu a mäkkučkou úžasne vzdušnou poréznou striedkou s početnými veľkými okami a vynikajúcou chuťou. Autorom Ciabatty je taliansky pekár, pán Francesco Favaron z Verony, ktorý ju upiekol po prvýkrát v roku 1982, jeho výrobok sa veľmi rýchlo stal mimoriadne obľúbený v celom Taliansku a rozšíril sa i do sveta, môže mať rôzne tvary a variácie zloženia.