Bravčovo karfiolové mäsové guľky so špenátovým zemiakovým pyré.
Nevšedné jedlo na všedný stôl. Bielkoviny a železo - ideálny stavebný materiál pre nastávajúce maminky.
Ingrediencie
- Fašírky:
- 0,5 kg chudého bravčového mäsa stehno
- 0,25 kg karfiolu
- korenie na fašírky alebo 1/2 čl soli
- 1 vajce
- Pyré:
- kilo zemiakov
- 2 plné hrste baby špenátu
- 30 g klasického masla
- 1 čl soli
Inštrukcie
-
Fašírky:
-
Mäso pomelieme na mlynčeku, Karfiol osolíme a uvaríme v pare (15 minút) - necháme vychladnúť.
-
Vychladnutý karfiol nastrúhame k pomletému mäsu, pridáme koreniacu zmes (alebo len čisto soľ), vajíčko a rukou dôkladne premiešame.
-
Necháme aspoň 20 minút odstáť, nech sa uvoľnia bielkoviny (vďaka soli) a tie nám potom budú (aj s vajíčkom) držať fašírku pokope. Vytvarujeme fašírky a vyprážame z oboch strán cca 5-8 minút (podľa sily plameňa). Necháme vysušiť na papierovom obrúsku.
-
Pyré:
-
Zemiaky uvaríme (cca 20 minút) v osolenej vriacej vode a 3 minúty pred dovarením pridáme lístočky špenátu. Po uvarení zlejeme vodu, pridáme maslo, necháme trošku roztopiť (3 minúty) a rozmixujeme.
-
Teraz je čas ochutnať. Ak je málo slané, môžeme pridať soľ. Podávame s obľúbeným kompótom (Ja milujem huškový).
Poznámky k receptu
Dobrá rada: Ak chcete aby bolo v pyré viacej chuti, tak zemiaky dajte do vody až keď bude voda vrieť. V zemiakoch ostane podstatne viacej chutí, ako keby ste ich dali do studene vody a potom postupne zohrievali.