Dlho kysnúci biely kváskový chlieb s cmarom
Veľmi chutný kváskový chlieb, ktorý môže každý upiecť presne vtedy, kedy ho potrebuje mať čerstvo upečený pre svoju rodinku na stole.
Ingrediencie
  • Rozkvas:
  • 2 lyžice aktívneho bieleho kvásku
  • 150 gramov svetlej pšeničnej múky chlebovej T 650
  • 190 gramov vlažnej vody
  • Cesto:
  • 600 gramov svetlej pšeničnej múky chlebovej T 650
  • 1 lyžička soli
  • 250 ml cmaru
Inštrukcie
  1. Zavčas rána, než odídeme do práce, napr. o 5,00 hodine ráno, pripravíte Rozkvas.
  2. Do misy robota dáme 2 lyžice aktívneho bieleho kvásku - recept TU: https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=1147 K aktívnemu kvásku pridáme 150 gramov bielej svetlej chlebovej múky T 650 a 190 gramov vlažnej vody, všetko spolu rozšľaháme do hladka, misu s rozkvasom zabalíme do igelitovej tašky, necháme voľne na pulte pri izbovej teplote asi 12 hodín, aby nám rozkvas dobre vykvasil a odídeme do práce.
  3. Áno, všimli ste si dobre, tentokrát som pripravila rozkvas redší, nebojte sa toho, spokojne utiahne až 700 gramov múky. Večer. ked sme sa vrátili z práce, cca o 18,00 hodine k vykysnutému rozkvasu prisypeme 600 gramov svetlej pšeničnej chlebovej múky T 650, pridáme 1 lyžičku soli, prilejeme 250 ml podmáslia a v robote pomocou miesiacich hákov vypracujeme redšie hladké beztvaré lepivé cesto, ktoré naolejovanými rukami vytvarujeme do tvaru bochníka, misu zabalíme do igelitovej tašky a necháme voľne kysnúť na linke 2 hodiny.
  4. Počas tejto doby prvú hodinu každých 30 minút odspodu podoberieme naolejovanými rukami, vytiahneme nahor, preložíme do cesto do stredu, toto spravíme kolom dookola po celom obvode, potom zopakujeme už len jedenkrát na konci 2. hodiny.
  5. Po uplynutí dvoch hodín naolejovanými rukami cesto z misy vyklopíme na jemne naolejovanú dosku, ponaťahujeme rovnomerne najprv rukami do strán a začneme skladať od okraja smerom do stredu, v strede vždy stlačíme nadol, pokračujeme vždy pootočením cesta o 45 stupňov stále kolom dookola po celom obvode.
  6. Týmto spôsobom cesto prekladáme a zároveň uťahujeme.
  7. Cesto položíme spojom nadol a otáčavým pohybom a podsúvaním cesta dlaňami oboch rúk dookola vytvarujeme guľatý bochník, ktorý vložíme do múkou vysypanej ošatky spojom nahor.
  8. Ošatku zabalíme do igelitovej tašky a odložíme na noc do chladničky, kde bude chlieb pomaly kysnúť dalej, teplotu chladničky nastavíme na 5 stupňov C. Teraz záleží na nás, kedy chceme chlieb piecť, môžeme hned ráno alebo až ked sa vrátime z práce domov, dĺžka pobytu v chladničke cestu vôbec neuškodí, neuberie na kvalite chleba.
  9. Ked potrebujeme chlieb upiecť, rozohrejeme predtým trúbu na 250 stupňov C asi 30 minút, aj s plechom na pečenie a na spodku máme tiež plech, do ktorého dáme neskôr vriacu vodu.
  10. Vyberieme ošatku s cestom z chladničky až teraz, nech by chlieb v ošatke vyzeral akokoľvek nevábne, nenechávame ho zohriať a izbovú teplotu, lebo cesto by sa postupne prehrialo nerovnomerne.
  11. Chlieb z ošatky ihned vyklopíme na teflonovú foliu, preložíme na vyhriaty plech, vložíme piecť na stredný rošt a na spodný plech nalejeme asi 150 ml vriacej vody, nie studenej, potrebujeme chlieb zapariť horúcou parou, nestačí vlhké prostredie. Dvierka rýchlo zavrieme a pečieme prvých 15 minút pri 250 stupňov C, vtedy sa chlieb sekne, nerozleje sa do strán, ale sa krásne nadvihne nahor, po prvých 15 - tich minútach vyberieme plech s vodou, zavrieme rýchlo dvierka trúby, znížime teplotu trúby na 190 stupňov C a pečieme ešte 30 minút.
  12. Upečený chlieb vyberieme, necháme vychladnúť na mriežke, krájame na krajce najskôr 4 hodiny po upečení.
Poznámky k receptu

Takto pripravený chlieb je výborne hydratovaný, s veľkými početnými okami, je veľmi ľahučký a mimoriadne chutný, jeho pečenie môžeme presne načasovať podľa toho, kedy potrebujeme mať čerstvo upečený chlieb pre rodinu na stole.