Plnené kapustné listy - Holúbky.
Špecialita zo Zemplína. Toto je obľúbený rodinný recept užívateľky zuzana_73 z portálu Modrý Koník. Zverejnený je s jej súhlasom.
Ingrediencie
  • 1 hlávková kapusta
  • 0,5 kg mleté mäso chudé bravčové
  • 1 a pol šálky ryže
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • paradajkový pretlak
  • cibuľa
Inštrukcie
  1. Z kapusty si vyberieme hlúbik a hlávku dáme variť do osolenej vody. Asi po 10 minútach vidličkou v hrnci pomaly oddeľujeme kapustné lístky, vyberieme ich na tanier a necháme vychladnúť.
  2. Na oleji si speníme cibuľu, pridáme mleté mäso, soľ, čierne korenie, papriku a ryžu.
  3. Zmes trošku opražíme. Pridáme paradajkový pretlak a trošku vody. Zmes odstavíme z ohňa a necháme trošku vychladnúť. Dno hlbokého hrnca vyložíme malými kúskami kapustných lístkov, ktoré sa nám zvýšili po varení.
  4. Vychladnutú mäsovo-ryžovú zmes kladieme lyžicou do uvarených kapustných lístkov, ktoré zavinieme do rolky.
  5. Naplnené kapustné listy ukladáme do hrnca a zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali paradajkový pretlak. Cca asi liter vody a podľa potreby ešte môžeme doliať počas varenia. Varíme asi 45 min, aby mierne vreli, nie prudko.