
Hovädzie líčka dusené na VINEI
Ak nezoženiete líčka, kúpte si lýtka (môčing)
Ingrediencie
- asi tak 1 kg Hovädzie líčka alebo lýtka
- 1 PL masla klasické
- 3 dl Vinea
- 1 malý paradajkový pretlak
- 3-4 mrkvy
- 1 cibuľa
- 0,5 l vývaru akýkoľvek - kľudne aj z bujónu
Inštrukcie
-
Na panvici rozpustíme maslo a riadne tomu "vypečieme".
-
Kúsky hovädzieho mäsa bez akéhokoľvek korenenia a solenia opečieme zo všetkých strán (zatiahneme ho).
-
Ak sa mäso prilepí na panvicu, dajte tomu pár sekúnd (cca 20) - ono sa pustí. Zatiahnuté mäsko dáme do sklennej Jenskej misy. Do výpeku dáme nakrájanú mrkvu a cibuľu.
-
Z vývaru odoberieme tak za jednu naberačku a pridáme do panvice - spravíme DEGLAZÉ - oddelíme pripečený výpek od panvice. Mrkvu a cibuľu dusíme v otvorenej panvici, kým sa vývar takmer úplne neodparí. Pridáme polovicu Vinei a dusíme kým sa nám takmer neodparí.
-
Pridáme druhú polovicu Vinei a pretlek a ešte trošku podusíme - už nemusíme toľko redukovať, len necháme zovrieť a minútku nech ešte prevrie.
-
Celé to prelejeme na mäsko, ktoré na nás čaká v mise. Prilejeme aj VRIACI vývar. Zakryjeme a dáme do rúry na 140 stupňov a dusíme 3,5 hodiny.
-
Keď je po 3,5 hodinách mäsko ako páperie mäkkučké, odoberieme tak 4 deci šťavy a necháme ju vyredukovať na cca 20% objemu.
-
Podávame s opekanými, alebo pečenými zemiakmi, mrkvou, v ktorej sa to dusilo a prelejeme zredukovanou šťavou.