Sťavnaté fašírky z úplne chudého mäska (ideálne na skutočný hamburger)
Kto povedal, že s chudého mäsa sa dajú urobiť len suché fašírky
Ingrediencie
- 1,2 kg chudého bravčového mäsa stehno-orech
- 1 bravčové srdce
- 3 vajcia
- 2 PL strúhanky
- 2 čl soli
- 250 hrudkovitý tvaroh ano, skutočne tam ide tvaroh
- strúhanka na obaľovanie
Inštrukcie
-
Zo srdca odstránime prípadnú zrazenú krv a zvyšky hrubých tepien (žíl). Netreba sa ho báť, je to naozaj iba sval. Nakrájame ho na také kúsky, ktoré sa zmestia do mlynčeka na mäso.
-
Tak isto nakrájame mäso zo stehna. Pomelieme na mäsovom mlynčeku (ja som pomlel na dierkách s priemerom 4mm). Primiešame všetky ostatné suroviny.
-
Necháme aspon 30 minút odstáť. Soľ zatiaľ vytiahne nejaký škrob z mäsa a ten spolu s vajíčkom a strúhankou pomôžu držať všetko pekne pokope.
-
Zo zmesy vytvarujeme guľky požadovanej veľkosti. Ja som také veľké, ako je orech v zelenej škrupinke. Zploštíme ich, obalíme v strúhanke a vyprážame.
-
Vyprážať by sme mali tak, že najprv olej vypeckujeme, vložíme do neho fašírky a potom stiahneme tak na 1/3 plameňa, nech sa pomaly a dôkladne vypráža. Na jednu stranu takto treba zhruba 10 minút.
-
Aj tu môžeme aplikovať FINTU FŇ. Vedľa nám v menšom hrnci vrie voda.
-
Keď fašírku vyberieme z oleja, ponoríme ju na 2-3 sekundy do vriacej vody. Vriaca voda nám stiahne všetku mastnotu od oleja (čiže olejotu :-)). Vriaca voda sa za minutku úplne z povrchu fašírky odparí.
-
Fašírky sú vyprážané, no nie sú mastné. Chuťovo tak krásne vyvážené, že vás automaticky napadne - TOTO BY MOHLO ÍSŤ AJ DO HAMBURGRA - len trošku viac ploskaté a väčšie.
-
Podávame so zemiakovou kašou, grilovanou zeleninou (červená cibuľa a paprika) a listovým šalátom. Petržlen spraví len malú bodku za servírovaním 🙂