Sťavnaté fašírky z úplne chudého mäska (ideálne na skutočný hamburger)
Kto povedal, že s chudého mäsa sa dajú urobiť len suché fašírky
Ingrediencie
  • 1,2 kg chudého bravčového mäsa stehno-orech
  • 1 bravčové srdce
  • 3 vajcia
  • 2 PL strúhanky
  • 2 čl soli
  • 250 hrudkovitý tvaroh ano, skutočne tam ide tvaroh
  • strúhanka na obaľovanie
Inštrukcie
  1. Zo srdca odstránime prípadnú zrazenú krv a zvyšky hrubých tepien (žíl). Netreba sa ho báť, je to naozaj iba sval. Nakrájame ho na také kúsky, ktoré sa zmestia do mlynčeka na mäso.
  2. Tak isto nakrájame mäso zo stehna. Pomelieme na mäsovom mlynčeku (ja som pomlel na dierkách s priemerom 4mm). Primiešame všetky ostatné suroviny.
  3. Necháme aspon 30 minút odstáť. Soľ zatiaľ vytiahne nejaký škrob z mäsa a ten spolu s vajíčkom a strúhankou pomôžu držať všetko pekne pokope.
  4. Zo zmesy vytvarujeme guľky požadovanej veľkosti. Ja som také veľké, ako je orech v zelenej škrupinke. Zploštíme ich, obalíme v strúhanke a vyprážame.
  5. Vyprážať by sme mali tak, že najprv olej vypeckujeme, vložíme do neho fašírky a potom stiahneme tak na 1/3 plameňa, nech sa pomaly a dôkladne vypráža. Na jednu stranu takto treba zhruba 10 minút.
  6. Aj tu môžeme aplikovať FINTU FŇ. Vedľa nám v menšom hrnci vrie voda.
  7. Keď fašírku vyberieme z oleja, ponoríme ju na 2-3 sekundy do vriacej vody. Vriaca voda nám stiahne všetku mastnotu od oleja (čiže olejotu :-)). Vriaca voda sa za minutku úplne z povrchu fašírky odparí.
  8. Fašírky sú vyprážané, no nie sú mastné. Chuťovo tak krásne vyvážené, že vás automaticky napadne - TOTO BY MOHLO ÍSŤ AJ DO HAMBURGRA - len trošku viac ploskaté a väčšie.
  9. Podávame so zemiakovou kašou, grilovanou zeleninou (červená cibuľa a paprika) a listovým šalátom. Petržlen spraví len malú bodku za servírovaním 🙂