
Údené strapaté vajcia
Niektoré recepty prejdú srdcom a môžete si byť istí, že sa na ne nezabudne. Stávajú sa návykové od prvej dávky. Ak nechcete podľahnúť tomuto receptu, radšej ho ani neskúšajte.
Ingrediencie
- Cca 7-8 stredných zemiakov
- 500 g polohrubej múky
- 2 vajíčka
- kávová lyžička soli
- 500 g údenej krkovičky alebo pliecka,
- 4 cibule
- 500 g kyslej kapusty
- 1 PL kryštálového cukru
- olej
Inštrukcie
-
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke, mäsko uvaríme vo vode.
-
Ak sú zemiaky uvarené (nožík nám musí do nich vojsť ako do masla), zlejeme, necháme vychladnúť.
-
Medzitým si uvarené mäsko vyberieme z vody (vodu nevylievame, môžeme použiť napríklad na fazuľovú polievočku), nakrájame a pomelieme.
-
Ja nemám mlynček, meliem na robote.
-
Na oleji si opražíme 1 cibuľu do zlatista a primiešame pomleté mäsko, trošku orestujeme a necháme vychladnúť.
-
Ak sú zemiaky už vychladnuté, očistíme šupku a postrúhame alebo pretlačíme cez pasír do väčšej misy.
-
Pridáme lyžičku soli, vajíčka, zmiešame a pridávame múku, pokiaľ nemáme cesto, ktoré sa veľmi nelepí.
-
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vykrajujme pohárom kolieska, ktoré naplníme vychladnutou mäsovou zmesou.
-
Zabalíme a dáme variť cca po 12 kusov spolu do vriacej posolenej vody.
-
Varíme, kým guľky vyplávajú na povrch, občas premiešame, vyberieme sitkom a premastíme olejom.
-
Do hrnca si dáme speniť na olej cibuľku a pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať.
-
Do toho dáme kapustu a dusíme podliate cca 15 minút. Posledné 2 cibule nakrájame na rezance a upražíme na oleji do ružova, zlatista, hneda, kto má ako rád. Spôsob podávania na foto.
Poznámky k receptu
Ingrediencie sú uvedené približne, pretože to je individuálne. Množstvo múky závisí od veľkosti a kvality zemiakov, niekto pomúči viac, niekto menej. Keď zostane plnka, dá sa spapať aj natretá na horčicovom chlebíku.