Údené strapaté vajcia
Niektoré recepty prejdú srdcom a môžete si byť istí, že sa na ne nezabudne. Stávajú sa návykové od prvej dávky. Ak nechcete podľahnúť tomuto receptu, radšej ho ani neskúšajte.
Ingrediencie
  • Cca 7-8 stredných zemiakov
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 vajíčka
  • kávová lyžička soli
  • 500 g údenej krkovičky alebo pliecka,
  • 4 cibule
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 PL kryštálového cukru
  • olej
Inštrukcie
  1. Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke, mäsko uvaríme vo vode.
  2. Ak sú zemiaky uvarené (nožík nám musí do nich vojsť ako do masla), zlejeme, necháme vychladnúť.
  3. Medzitým si uvarené mäsko vyberieme z vody (vodu nevylievame, môžeme použiť napríklad na fazuľovú polievočku), nakrájame a pomelieme.
  4. Ja nemám mlynček, meliem na robote.
  5. Na oleji si opražíme 1 cibuľu do zlatista a primiešame pomleté mäsko, trošku orestujeme a necháme vychladnúť.
  6. Ak sú zemiaky už vychladnuté, očistíme šupku a postrúhame alebo pretlačíme cez pasír do väčšej misy.
  7. Pridáme lyžičku soli, vajíčka, zmiešame a pridávame múku, pokiaľ nemáme cesto, ktoré sa veľmi nelepí.
  8. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vykrajujme pohárom kolieska, ktoré naplníme vychladnutou mäsovou zmesou.
  9. Zabalíme a dáme variť cca po 12 kusov spolu do vriacej posolenej vody.
  10. Varíme, kým guľky vyplávajú na povrch, občas premiešame, vyberieme sitkom a premastíme olejom.
  11. Do hrnca si dáme speniť na olej cibuľku a pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať.
  12. Do toho dáme kapustu a dusíme podliate cca 15 minút. Posledné 2 cibule nakrájame na rezance a upražíme na oleji do ružova, zlatista, hneda, kto má ako rád. Spôsob podávania na foto.
Poznámky k receptu

Ingrediencie sú uvedené približne, pretože to je individuálne. Množstvo múky závisí od veľkosti a kvality zemiakov, niekto pomúči viac, niekto menej. Keď zostane plnka, dá sa spapať aj natretá na horčicovom chlebíku.