Pečené kačacie (husacie) stehná s dokonalou kapustou a páperovými zemiakovými lokšami
Dlho som skúšal rôzne úpravy červenej kapusty ku kačičke, konečne som sa to naučil tak, že kapusta kľudne môže dať diamantovú korunku tejto dobrote.
Ingrediencie
  • Na mäso:
  • Kačacie stehná podľa potreby husacie
  • Bohatá smelá štipka soli na každé stehno
  • Na kapustu:
  • 1 kg červenej čerstvej kapusty nakrájanej na jemné pásiky
  • 40 g maslo
  • 1 väčšia cibuľa
  • 15 g soli zarovnaná menšia PL
  • 60 kr. cukor
  • 2 dl vývaru môže byť aj polievka
  • šťava z 1/2 citrónu
  • Na zahustenie: 1 PL hladká múka + 1 5 dl studenej vody
  • Na Lokše
  • 1 kg zemiakov varených v šupke
  • 300 g hladká múka
  • 1 vajíčko
  • 2 čl soli
Inštrukcie
  1. Mäsko:
  2. Stehienka riadne osolíme (môžeme použiť aj rascu, ale ja mám radšej chuť mäsa a rascu použijem inde.
  3. Stehná naukladáme do takého pekáča, aby vyplnili celý spodok v jednej vrstve.
  4. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 120 stupňov po dobu 6 hodín. Počas pečenie neodokrývame.
  5. Spoľahnite sa na to, že to nebude vysušené Teplota 120 stupňov nie je tak veľa, čiže potrebuje viacej času.
  6. Ak by ste chceli naozaj gurmánsky zážitok, odporúčam piecť pri teplote 80 (áno, osemdesiat) stupňov celých 12 hodín.
  7. Po uplynutí doby pečenia vytiahnite pekáč, odokryte alobal a vypečte rúru na 250 stupňov a zvrchu nechajte zapiecť, nech trošku priškvrčí kožku.
  8. Dávajte si pozor na čas, lebo keď to prestrelíte, tu to môžete vysušiť. Doteraz máte stehienka šťavnaté. 5 minút pri tejto teplote je akurát, ale sledujte si to, možno Vaša rúra pečie silnejšie.
  9. KAPUSTA:
  10. Maslo necháme rozpustiť v hrnci a pridáme najemno nakrájanú cibuľu.
  11. Kým sa nám praží, osolíme si nakrájanú kapustu (na jedno kilo kapusty ide 15g soli) a necháme trošku postáť - zavädnúť. Cibuľa sa nám pekne zafarbila medzitým, čiže nie len do sklovita - to zo seba nevydá to najlepšie - treba do žlto-hneda.
  12. Teraz pridáme cukor a celé sa nám to ako keby zrazilo. Cukor necháme jemne skaramelizovať - netreba veľmi.
  13. Pridáme kapustu, premiešame a zalejeme 2dl vývarom (alebo polievkou), pridáme šťavu z citrónu. Privedieme do vari a naozaj veľmi pomalinky dusíme 1-1,5 hodiny (nie, nerozvarí sa). Na konci zahustíme tak, že v 1,5 dl studenej vody zamiešame hladkú múku a toto primiešame do kapusty.
  14. Necháme znova prejsť varom a hotovo. Toto zahustenie je skôr symbolické. Z kapusty nespraví blato, ale zjemní ju a bude dokonalá.
  15. LOKŠE:
  16. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť. Očistíme, nastrúhame, alebo rozpučíme, pridáme vajíčko, soľ a múku a vypracujeme celkom lepivé cesto.
  17. Pomúčime ho, aby sa tak nelepilo a robíme z neho placky o hrúbke tak pol centimetra. Pečieme ich na jemne namastenej panvici z oboch strán tak minútku-dve - podľa potreby.