Pečené kačacie (husacie) stehná s dokonalou kapustou a páperovými zemiakovými lokšami
Dlho som skúšal rôzne úpravy červenej kapusty ku kačičke, konečne som sa to naučil tak, že kapusta kľudne môže dať diamantovú korunku tejto dobrote.
Ingrediencie
- Na mäso:
- Kačacie stehná podľa potreby husacie
- Bohatá smelá štipka soli na každé stehno
- Na kapustu:
- 1 kg červenej čerstvej kapusty nakrájanej na jemné pásiky
- 40 g maslo
- 1 väčšia cibuľa
- 15 g soli zarovnaná menšia PL
- 60 kr. cukor
- 2 dl vývaru môže byť aj polievka
- šťava z 1/2 citrónu
- Na zahustenie: 1 PL hladká múka + 1 5 dl studenej vody
- Na Lokše
- 1 kg zemiakov varených v šupke
- 300 g hladká múka
- 1 vajíčko
- 2 čl soli
Inštrukcie
-
Mäsko:
-
Stehienka riadne osolíme (môžeme použiť aj rascu, ale ja mám radšej chuť mäsa a rascu použijem inde.
-
Stehná naukladáme do takého pekáča, aby vyplnili celý spodok v jednej vrstve.
-
Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 120 stupňov po dobu 6 hodín. Počas pečenie neodokrývame.
-
Spoľahnite sa na to, že to nebude vysušené Teplota 120 stupňov nie je tak veľa, čiže potrebuje viacej času.
-
Ak by ste chceli naozaj gurmánsky zážitok, odporúčam piecť pri teplote 80 (áno, osemdesiat) stupňov celých 12 hodín.
-
Po uplynutí doby pečenia vytiahnite pekáč, odokryte alobal a vypečte rúru na 250 stupňov a zvrchu nechajte zapiecť, nech trošku priškvrčí kožku.
-
Dávajte si pozor na čas, lebo keď to prestrelíte, tu to môžete vysušiť. Doteraz máte stehienka šťavnaté. 5 minút pri tejto teplote je akurát, ale sledujte si to, možno Vaša rúra pečie silnejšie.
-
KAPUSTA:
-
Maslo necháme rozpustiť v hrnci a pridáme najemno nakrájanú cibuľu.
-
Kým sa nám praží, osolíme si nakrájanú kapustu (na jedno kilo kapusty ide 15g soli) a necháme trošku postáť - zavädnúť. Cibuľa sa nám pekne zafarbila medzitým, čiže nie len do sklovita - to zo seba nevydá to najlepšie - treba do žlto-hneda.
-
Teraz pridáme cukor a celé sa nám to ako keby zrazilo. Cukor necháme jemne skaramelizovať - netreba veľmi.
-
Pridáme kapustu, premiešame a zalejeme 2dl vývarom (alebo polievkou), pridáme šťavu z citrónu. Privedieme do vari a naozaj veľmi pomalinky dusíme 1-1,5 hodiny (nie, nerozvarí sa). Na konci zahustíme tak, že v 1,5 dl studenej vody zamiešame hladkú múku a toto primiešame do kapusty.
-
Necháme znova prejsť varom a hotovo. Toto zahustenie je skôr symbolické. Z kapusty nespraví blato, ale zjemní ju a bude dokonalá.
-
LOKŠE:
-
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť. Očistíme, nastrúhame, alebo rozpučíme, pridáme vajíčko, soľ a múku a vypracujeme celkom lepivé cesto.
-
Pomúčime ho, aby sa tak nelepilo a robíme z neho placky o hrúbke tak pol centimetra. Pečieme ich na jemne namastenej panvici z oboch strán tak minútku-dve - podľa potreby.