Nátierka z FOIE GRAS (tučná pečeň vodných vtákov)
Pečienka z kačky, alebo husi, kto ju jedol studenú ? Lepšia ako celá pečená kačka
Ingrediencie
  • 1 pečeň z vykŕmenej kačky husi
  • 2-3 násobné množstvo vyškvarenej masti z toho istého vtáka.
Inštrukcie
  1. Keď idete piecť kačku, alebo hus, robte to pomaly - receptov je miliondva (aj na tomto webe ich je kopec), tak tam strčte dovnútra vtáka aj pečeň - ušetríte si robotu.
  2. Vykŕmený vták má svetlú pečeň - žltobielu. Čím svetlejšia, tým lepšia.
  3. Keď sa vták upečie, vyberte pečeň, nechajte vychladnúť. Odoberte 2-3 násobné množstvo čerstvo vyškvarenej masti a tiež nechajte vychladnúť (stuhnúť).
  4. Za to, čo teraz nasleduje, by ma niektorí gurmáni dali na súd, alebo minimálne nahlásili na polícii, ale odkiaľ pochádzam ja, bolo vždy veľa detí a jediný spôsob, ako sa mohlo každé dieťa zasýtiť touto dobrotou bol tento recept.
  5. Pečeň roztlačte vidličkou a pridajte masť. Dobre vymiešajte - drobné hrudky nie sú na škodu. Ochutnajte.
  6. Nátierka by mala byť mierne slaná, tak sa nebojte trošku osoliť.
  7. Konzumuje sa na chlebe vždy riadne vychladená (z chladničky). Natiera sa úplne excelentne, netreba sa báť. Môžete na chlieb pridať aj čerstvo nakrájanú cibuľu, ale vôbec to nie je potrebné.
Poznámky k receptu

Maďari na túto špecialitu (od nich sme to prebrali) dokonca majú vlastný názov: MÁJZSÍR (pečeňová masť) a je tým myslená práve pečeň z vykŕmenej kačky, alebo husi. Je to rádovo o dve desatinné čiarky (sto krát) lepšie, ako mastný chleba s bravčovou masťou a cibuľou.